Početna Gradske teme Završen Tamburica fest!

Završen Tamburica fest!

unnamed (11)

Osmi po redu Svetski festival “Tamburica fest” koji je počeo pre tri dana u Novom Sadu, uspešno je završen sinoć nastupom Željka Samardžića.

Na ovogodišnjem festivalu takmičilo se 11 orkestara iz 7 zemalja (Srbije, Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Austrije, Republike Srpske), a kao gosti u revijalnom delu bilie su Zvonko Bogdan, Željko Bebek I Željko Samardžić.

unnamed (1)

Kao posebnu atrakciju festivala organizatori su najavili nastup Ansambla mladih virtuoza orkestra narodnih instrumenata Rusije “N. P. Osipov” i članova Moskovske filharmonije sa vokalnom solistkinjom Dašom Kubcovom, koji su se poslednje večeri predstavili publici, koja je oduševljeno tokom celog nastupa aplaudirala.

Nakon nastupa usledilo je i uručenje nagrada koje je uručio Jovan Pejčić, predsednik Svetske tamburaške asocijacije i idejni tvorac festivala.

unnamed (2)

Kao najbolji tamburaški orkestar ove godine proglašen je “Šil dil daj”.

Nagrada za najboljeg primaša takođe je otišla u ruke “Šil dil daja”, njihovog najisturenijeg člana Daneta Meseljevića kojem je nagradu uručio predsednik generalnog sponzora, Mile Dragić.

unnamed (3)

Najbolji begešar je Filip Ćosić („Za našu dušu), a najlepšu novu pesmu izveo je Gradski tamburaški orkestar Banjaluka.

Najbolji vokalni solista je Nino Veličkovski, pevač Kumanovskih tamburaša iz Makedonije, dok je nagrada za interpretaciju pripala tamburašima iz Mađarske, Bonderšaj. Za negovanje tamburaške tradicije nagrađen je orkestar „Banat“ iz Mađarske, nagrada medija pripala je ženskom tamburaškom orkestru „Ruž“ iz Hrvatske, dok je nagradu publike poneo tamburaški orkestar Banjaluke.

unnamed (4)

Nakon objave takmičara na scenu je izašao Željko Samardžić, koji nam je pre nastupa uputio nekoliko rečenica: “Od juče sam u Novom Sadu I ne mogu vam opisati koliko mi je drago zbog toga, mnogo volim ovaj grad I uvek se osećam fantastično ovde. Kada sam dobio poziv od mog druga Joce da kao gost nastupim na jednom ovakvom događaju bio sam oduševljen, pitao sam ga što je čekao sedam godina da me pozove (smeh), nisam želeo da nastupam po klubovima u Novom Sadu, jer ipak sam je ja borio za ovo večeras, zato me dugo nije bilo u vašem gradu”.

unnamed (5)

Ljubazno nam se zahvalio I otrčao na binu.

Sa tamburašima iz Novog Sada nastup je počeo pesmom “Duša mi je prazna”, dok je publika skandirala njegovo ime.

unnamed (6)

Hitovi su se nizali do kasno u noć, a mi jedva čekamo sledeću godinu da zajedno proslavimo uspehe i krenemo sa čarobnom tamburicom u nove pobede.

unnamed unnamed (7) unnamed (8) unnamed (9) unnamed (10) unnamed (13)

Autor: Ivana Knežević, nshronika.rs
Foto: nshronika.rs