Početna Gradske teme Završena sanacija i rekonstrukcija fasade Banovine

Završena sanacija i rekonstrukcija fasade Banovine

Radovi na sanaciji i rekonstrukciji fasade zgrade Pokrajinske vlade, vredni 30,175 miliona dinara, završeni su u ugovorenom roku.

Sanacija je obuhvatila čišćenje kamene fasade površine 10.700 kvadratnih metara, rekonstrukciju oštećenih ili nedostajućih delova fasade, čišćenje ulaznih kamenih stepeništa i ogradnih zidova, površine 670 kvadrata, kao i obnovu dekorativnih elemenata.

Radovi su izvođeni pod svakodnevnim nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada i Tehnološkog fakulteta.

Posle 80 godina, od kada je sagrađena zgrada današnje Pokrajinske vlade, izvršena je rekonstrukcija i sanacija, a u planu su za sledeću godinu i radovi na obnovi fasade zgrade Skupštine Vojvodine, koja se nalazi u banovinskom kompleksu.

Određeni radovi u okviru obnove fasade zgrade Pokrajinske vlade – Banovine, zabrinuli su deo javnosti, pre svega zbog bušenja dragocenog bračkog mermera radi postavljanja skela.

Impozantno zdanje, podignuto prema projektu arhitekte Dragiše Brašovana 1939. godine, jedna je od najlepših građevina dvadesetog veka u našoj zemlji i u njoj je bilo sedište Dunavske banovine.

Izvor: 021
Foto: Pokrajinska vlada