Početna Gradske teme Završeni radovi na Beogradskoj kapiji

Završeni radovi na Beogradskoj kapiji

0

beogradska-kapija-rekonstrukcija-renoviranje

I kada smo se već navikli na skele, koje su na Beogradskoj kapiji stajale predugo i kada smo i zaboravili kako kapija uopšte izgleda, došao je kraj radovima.
Da bi Beogradska kapija danas izgledala ovako bilo je potrebno ukupno tri godine, toliko su trajali radovi. Na restauraciju fasade, hidroizolaciju i rekonstrukciju kolovoza utrošeno je ukupno oko 35 miliona dinara.

Nažalost, kapiju ovako uređenu i sređenu vraćamo opet u vrlo neugodnu situaciju sa ogromnom količinom prometa, i trebali bi svi razmišljati o tome da se taj saobraćaj reducira ili što bi mi najviše voleli da se ukine, da Podgrađe i sama Beogradska kapija postanu jedna oaza pešaka“, kaže Slobodanka Babić iz Zavoda za zaštitu spomenika

I kada prođete kroz ovu umivenu kapiju, slike nemara čekaju sa druge strane. Podgrađe na obnovu čeka predugo.

Mislim da je ta hitnost istekla pre 10-15 godina, Podgrađe više ne može više da čeka, ti objekti su jako ugroženi i sad su to već ozbiljna oštećenja ne samo na fasadama, krovovima…“, dodaje Slobodanka Babić.

Podgrađe, kojim svakog dana prođe na hiljade vozila i na stotine autobusa, gde u glavnoj ulici od buke ne čujete svoje misli i gde ne možete prošetati ili voziti bicikl, jeste jedinstvena barokna celina, kakve u Srbiji nema.

Nekoliko vekova od izgradnje, i decenija ignorisanja propadnja, došlo je vreme za crveni alarm i ozbiljnu i kompletnu sanaciju.

Autor i foto: RTV, Vesna Spasojević