Početna Gradske teme Zbog problema na starom cevovodu stanovnici sremske strane dva dana bili bez...

Zbog problema na starom cevovodu stanovnici sremske strane dva dana bili bez vode

0

Stanovnici sremske strane Novog Sada su gotovo dva dana bili bez vode usled havarije koja se desila na dovodniku na 150 metara od rezervoara Mišeluk sa koga se taj deo i snabdeva vodom za piće.

Kako se navodi u saopštenju JKP „Vodovod i kanalizacija“, radnici su, stigavši na teren, pokušavali da dođu do mesta pod zemljom gde je došlo do pucanja, međutim problem je bio u tome što su blizu cevovoda visokonaponski kablovi te je otklanjanje havarije u velikoj meri bilo otežano i usporeno.

– Naime, cevovod se nalazi na veoma velikoj dubini, od oko šest metara, tako da je trebalo uložiti mnogo truda da se uspostavi bezbedno gradilište, a većim delom radovi su izvođeni noću što je dodatno otežalo ceo posao – kažu u JKP „Vodovod i kanalizacija“ i dodaju da s obzirom na to da je cevovod izgrađen 1985. godine, protokom vremena je došlo do korozije na cevnom spoju.

– Reč je o atipičnoj spojnici koju su radnici pokušali da zamene pomoću materijala kojim raspolažu, ali zbog specifičnosti same spojnice to se nije pokazalo kao adekvatno rešenje te je preduzeće moralo da uveze originalni deo iz inostranstva – navodi se u saopštenju.

Kako ističu u ovom preduzeću, važno je napomenuti da kada se dese havarije tolikih razmera postoji procedura po kojoj se radi, u smislu angažovanja velikog broja dobavljača, izvođača radova, podizvođača itd, pa samim tim i pored sveg truda i angažovanja zaposlenih desi se često da treba određeno vreme da se posao završi. Iako je razumljivo da je građanima na prvom mestu nastavak urednog vodosnabdevanja, moramo napomenuti da je nekada potrebno više vremena za sanaciju da bi sve bilo urađeno kako treba i kako se u budućnosti havarije ne bi iznova dešavale.

Ovo je bila samo jedna u nizu havarija koje se dešavaju usled dotrajalosti glavnih vodova, od kojih su neki stari i više od trideset godina, napominju u JKP „Vodovod i kanalizacija“ i podsećaju da je neophodna sistematska zamena svih starih cevovoda, kako bi problemi u vodosnabdevanju bili trajno rešeni.

– JKP „Vodovod i kanalizacija“ i dalje radi na rekonstrukciji mreže. Međutim, celokupan proces je sistemski, vrlo kompleksan i potrebno je vreme za njegovu realizaciju jer ona zavisi od mnogo faktora. Podsećamo da je prošle godine rekonstruisan cevovod DN 800 iz 1963. godine u okviru stare filter stanice, koji je ujedno bio i najstariji cevovod u sistemu. Tom zamenom osiguran je stabilniji sistem vodosnabdevanja u budućnosti, a stara pumpna stanica „Štrand“ postala je zlatna rezerva u distributivnom sistemu – kažu u ovom preduzeću i naglašavaju da se njihove službe trude da distributivni sistem održe funkcionalnim iako se na dnevnom nivou dešava oko pet do šest havarija, kako manjih tako i većih razmera, što zahteva maksimalno angažovanje i ljudstva i mehanizacije te bismo ovom prilikom apelovali na naše korisnike da imaju strpljenja i razumevanja, obaveštavaju u tom preduzeću.

Izvor: novisad.com
Foto: JKP “Vodovod i kanalizacija”