Početna Gradske teme Zbog zastarelog mehanizma remont sata na Crkvi imena Marijinog

Zbog zastarelog mehanizma remont sata na Crkvi imena Marijinog

0

Sat na Crkvi imena Marijinog već neko vreme nije u funkciji, što je i ovog puta izazvalo zabrinutost Novosađana koji su navikli da, pri dolasku u centar grada, upravo na tom satu provere tačno vreme.

U Rimokatoličkom župnom uredu, u čijoj je nadležnosti Crkva imena Marijinog, kažu da je reč o zastarelom mehanizmu, koji bi uskoro trebalo da bude popravljen i promenjen. Prema rečima Jožefa Fedija koji je zadužen za remont, tokom poslednjih deset godina retko se događalo da sat ne radi, a i u tim slučajevima do isključenja struje dolazilo je zbog radova u crkvi.

“Mehanizam iz pedesetih godina prošlog veka prilično je dotrajao, pa je sa župnim uredom dogovoreno da sada sve to zamenimo”, pojašnjava Jožef Fedi.

“Počeli smo sa izradom sata, koja podrazumeva mehanički deo i elektroniku, povezanu na GPS mrežu, tako da će dobijati direktnu informaciju i biće precizan. Sat zapravo radi, ali nije pravilno podešen. Trenutno, zbog stanja mehanizma, ne pokazuje isto vreme na sve četiri strane, jer kazaljka ‘pada’ kad pređe 12 sati, ali sve će to sad biti korigovano”, dodaje on.

Tačno vreme biće podešeno već tokom narednih dana, a kompletan mehanizam i preciznost u sekund, koju će omogućiti GPS mreža, biće podešeni za mesec dana, potvrdio je Jožef Fedi. Sate će pratiti i zvučni otkucaji.

Izvor: dnevnik.rs/B. Pavković
Foto: Arhiva