Početna Gradske teme Zdravstvene i socijalne ustanove u Novom Sadu dužne milijardu dinara

Zdravstvene i socijalne ustanove u Novom Sadu dužne milijardu dinara

Gradske i pokrajinske ustanovne zdravstva i socijalne zaštite, koje imaju sedište u Novom Sadu, u 2018. godinu ušle su sa dugom od 1,164 milijarde dinara.

Kako se može videti u evidenciji Ministarstva finansija, 11 ustanova dobavljačima nije isplatilo više od 15.000 obaveza. U poslednjih devet meseci dugovanja su porasla za više od 200 miliona dinara, a pristiglo je novih 5.000 obaveza.

Najveći teret dugovanja nose Apoteka “Novi Sad” i Klinički centar Vojvodine. Dug Apoteke je za nešto više od pola godine “skočio” za oko 150 miliona dinara, pa sada iznosi gotovo 400 miliona dinara. Račun ustanove je blokiran od oktobra 2017, a ukupan iznos blokade iznosi 11 miliona dinara.

U međuvremenu je došle i do smene na direktorskoj poziciji. Umesto Nade Ilić, odbornici Skupštine grada su za direktora u decembru izglasali Gojka Vujnovića. Situacija je loše i kada su u pitanju zarade, jer radnici mesecima unazad primaju pola mesečne plate. Neki od njih su zbog neisplaćenih zarada odlučili da tuže preduzeće i dobili sporove.

Klinički centar Vojvodine duguje 647 miliona dinara, pa je i njemu dug za manje od godinu dana narastao za gotovo 100 miliona. I pored dugovanja, KCV uspeva da posluje bez blokade računa.

Među ustanovama koje duguju milionske iznose su Dom zdravlja Novi Sad, Specijalna bolnica za reumatske bolesti u Novom Sadu, Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine, kao i Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine.

Poslovanje i opstanak Apoteke “Novi Sad”, koja se smatra jednim od najvećih gradskih problema, već je pod lupom gradskih vlasti. Trenutno se priprema javno-privatno partnerstvo za Apotekarsku ustanovu, a završen je i prvi intervju pred komisijom, pa se sada iščekuje odgovor.

Izvor: 021/Zoran Strika
Foto: Ilustracija/Freeimages

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here