Početna Gradske teme Zeleni zid dug 440 metara sa blizu 2.500 biljaka niče na razdelnom...

Zeleni zid dug 440 metara sa blizu 2.500 biljaka niče na razdelnom ostrvu u ulici Narodnog fronta

0

Na razdelnom ostrvu u ulici Narodnog fronta radnici Gradskog zelenila privode kraju radove na podizanju zelenog zida, visokog dva i dugačkog 440 metara.

Juče je na ranije postavljenu metalnu konstrukciju počelo postavljanje 864 žardinjere, u koje će biti posađeno 1.728 komada lišćarskog i zimzelenog šiblja i perena i 740 komada puzavica. Biće posađeni zimski jasmin, vinka, ukrasna trava, lonicera i ruzmarin, a u zemlji oko ograde predviđena je sadnja dve vrste puzavica, lonicera i tekoma. Kad u potpunosti bude završena sadnja svih biljaka, ulica Narodnog fronta dobiće 3.644 novih kvadrata pod zelenilom.

Projekat vertikalnog ozelenjavanja razdelnog ostrva duž ulice Narodnog fronta realizuju JKP “Gradsko zelenilo” i Gradska uprava za zaštitu životne sredine.

“U pitanju je nastavak projekta ozelenjavanja Novog Sada koji je započet pre više od deset godina po nalogu tadašnjeg gradonačelnika Miloša Vučevića i koji se nastavlja uz saglasnost sadašnjeg gradonačelnika Milana Đurića. Ulica Narodnog fronta je jedna od najfrekventnijih saobraćajnica u gradu. Očekujemo da zeleni zid koji su projektovali inženjeri Gradskog zelenila, a čije podizanje finansira Gradska uprava za zaštitu životne sredine, u velikoj meri ublaži štetne efekte saobraćaja na mikrosredinu Limana 3 i 4”, kaže Miloš Egić, generalni direktor Gradskog zelenila.

U Gradskom zelenilu ističu da je zeleni zid u Narodnog fronta pilot projekat i da će slični projekti biti realizovani i na nekoliko drugih saobraćajnica.

“Kao posledica intenziviranja saobraćaja javlja se niz neželjenih i štetnih efekata na životnu sredinu, posebno u delu aerozagađenja i povećanog nivoa buke. Pored značaja u pogledu unapređenja životne sredine, postavka zelenog zida će povećati bezbednost odvijanja saobraćaja jer će onemogućiti pešake da pretrčavaju put van pešačkog prelaza. Ovaj projekat je prvi u nizu ovakvih projekata koji će pored navedenih benefita doprineti vizuelnom izgledu novosadskih ulica i bulevara”, kaže Danijela Andrić, pomoćnik direktora Gradskog zelenila za projektovanje, podizanje, proizvodnju i održavanje zelenila.

Ona ističe da je juče nastavljeno tretiranje drveća i šiblja u Dunavskom parku specijalnim mešavinama insekticida i fungicida, koje je započeto proletos i tokom kog je u potpunosti tretirano sve drveće i šiblje u Železničkom i Futoškom parku.

“Tokom narednih dana nastavljamo sa tretiranjem drveća u parkovima, uličnim i kvartovima, a nastavljamo i sadnju drveća i sakupljanje lišća”, kaže Andrić.

Izvor: RTV.rs
Foto: JKP Gradsko zelenilo