Početna Gradske teme “Zelenilo” kreće u seču dotrajalog drveća po gradu, nova će zasaditi na...

“Zelenilo” kreće u seču dotrajalog drveća po gradu, nova će zasaditi na jesen

0

JKP „Gradsko zelenilo“ najavilo je da će u narednom periodu započeti seču drveća na više lokacija širom grada, a da će na istim mestima, na jesen, zasaditi nova stabla. Kako ističu, na ovaj način će zameniti stabala drveća dotrajalih usled godina, bolesti, klimatskih i mehaničkih uticaja.

Seča će započeti u centru, a potom će se nastaviti na Podbari, u blizini Socijalnog, na Limanu, Novom naselju, Detelinari i u Petrovaradinu. Nije navedeno koji broj stabala će biti posečen.

Pomoćnica direktora Danijela Andrić kaže da je na teritoriji celog grada uočen manji broj stabala koja predstavljaju rizik za bezbednost i imovinu građana, zbog čega će biti uklonjena.

– Umesto drveća koje predstavlja loš biološki i ekološki materijal na jesen će biti zasađena nova, zdrava stabla. Podaci o stanju drveća dobijeni su u okviru redovnih, svakodnevnih aktivnosti radnika stručnih službi JKP „Gradsko zelenilo“ koji se brinu o drveću i prate stanje biljaka u gradu. Na osnovu podataka s terena napravljen je popis drveća koje zbog starosti ili bolesti, izazvanih klimatskim promenama, ili mehaničkim oštećenjima predstavlja potencijalni rizik za bezbednost i imovinu građana. Uz konsultacije sa Savetom za ozelenjavanje Grada ova stabla biće zamenjena novim sadnicama – navodi Andrić.

Kako je dodala, drveće ima svoj životni vek, a urbanim sredinama, zbog mnoštva negativnih faktora, taj vek je kraći nego u prirodi.

– Drveće ima više stadijuma razvoja, i kada nakon juvenilnog i zrelog doba dođe u stadijum starosti, neophodna mu je dodatna nega da bi što duže ostalo zdravo. Folijarna prihrana, zalivanje i druge mere samo su neke od tehnika koje produžavaju životni vek stablima. Međutim, svake godine se javi određen broj primeraka, čiji biološki potencijal zbog godina i bolesti slabi. Kako se stanje drveta pogoršava, pojačava se njegova nestabilnost i ono prestaje da bude ukras i ekološka podrška i postaje potencijalna opasnost po ljude i njihovu imovinu. Drveće koje usled naleta vetra, ili olujnih nevremena, može pasti i povrediti prolaznike, oštetiti automobile, ili izazvati zastoje u saobraćaju treba ukloniti i zameniti – ističe Andrić.

Izvor: novisad.com
Foto: Pixabay