Početna Gradske teme Žene čine većinu nezaposlenih u Novom Sadu, porastao broj korisnika Centra za...

Žene čine većinu nezaposlenih u Novom Sadu, porastao broj korisnika Centra za socijalni rad

0

Na osnovu evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje, u decembru 2020. godine bilo je 13.015 nezaposlenih lica u Novom Sadu.

Broj nezaposlenih se smanjio za 917, odnosno za sedam odsto u odnosu na decembar 2019. godine. Više od polovine (61 odsto) nezaposlenih su žene. Najveći broj nezaposlenih žena ima srednju stručnu spremu (33,62 odsto), a slede žene sa visokom spremom, odnosno završenim fakultetom (30,38 odsto).

Broj zaposlenih u privatnim pravnim licima se povećao za 6.629 osoba, dok je 120 ljudi odustalo od privatnog preduzetništva, što se može povezati sa ekonomskim problemima koji su prošle godine pritisli preduzetnike zbog korona virusa.

Prema podacima Pokrajinskog PIO fonda, u Gradu Novom Sadu ima 71.251 penzioner, i to su uglavnom penzioneri koji ostvaruju starosnu penziju. Slede oni koji koriste invalidsku penziju, a najmanje je onih koji ostvaruju pravo na porodičnu penziju, navodi se u Izveštaju o radu Centra za socijalni rad za 2020. godinu.

U Centru napominju da je već godinama unazad kvalitet života znatno ispod standardnog u Velikom Ritu i Bangladešu, gde mnoge osobe nemaju lična dokumenta, što ih sprečava da ostvare pravo na socijalnu pomoć i zdravstvenu zaštitu. Mnoga deca iz tih naselja ne idu u školu, a stanovnici se pretežno bave sakupljanjem sekundarnih sirovina.

Porastao broj korisnika različitih usluga Centra za socijalni rad

U toku 2020. godine broj korisnika Centra se povećao u odnosu na 2019. godinu za 1.194 korisnika, odnosno pet odsto. Najviše je odraslih lica, zatim dece, ostarelih lica, pa mladih.

Prošle godine je podneto 1.456 novih zahteva za novčanu socijalnu pomoć. Pravo na ovu pomoć su ostvarile 2.484 porodice sa 5.903 člana. Broj korisnika je od 2016. najvećim delom u padu. Odobreno je i 3.644 jednokratnih novčanih pomoći.

Porastao je i broj korisnika Službe za zaštitu odraslih i starih lica. Među punoletnim licima koja su dobila socijalnu i porodično-pravnu zaštitu najviše je odraslih i starih lica u domskim smeštajima (45,19 odsto), potom odraslih i starih lica sa teškoćama u razvoju i invaliditetom (42.65 odsto). U manjem procentu, tu su i lica sa poremećenim porodičnim odnosima i sa problemima u ponašanju.

Broj odraslih lica kojima je potreban domski smeštaj u 2020. godini porastao je za devet odsto u odnosu na 2019.

Reč je uglavnom o osobama koje imaju poteškoće u samostalnom životu, beskućnicima, kao i o starim ljudima.

Zabeležen je porast broja korisnika koji su uslovljeni društvenim okolnostima kao što su porast udela starog stanovništva, odsustvo porodične brige i staranja, porast broja obolelih od demencije i drugih mentalnih smetnji, ako i drugi problemi u porodici koji zahtevaju intervenciju sistema.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay