Početna Gradske teme Zepter zgrada na prodaju: U čijim će rukama završiti spomenik kulture Novog...

Zepter zgrada na prodaju: U čijim će rukama završiti spomenik kulture Novog Sada?

Zgrada nekadašnjeg Centralnog kreditnog zavoda, u Grčkoškolskoj ulici u Novom Sadu, u vlasništvu je multinacionalne kompanije “Zepter” od 2004. godine, kada je i renovirana za potrebe te banke.

Velika reprezentativna neobarokna palata našla se na spisku za prodaju sajta Nekretnine.rs, u decembru 2020. godine, kao poslovna zgrada površine 2316 kvadratnih metara. Na sajtu ne postoji cena po kojoj se kvadrat prodaje.

Zgrada je od 1997. godine zaštićena kao spomenik kulture. Rekonstrukcija je urađena 2004. godine, kada je kupila “Zepter” kompanija i vršena pod strogim nadzorom zavoda za zaštitu spoemnika kulture. I danas postoji neko ko je zadužen za njeno nadgledanje.

Tokom rekonstrukcije preuzeta je jedna velika obnova i tada su u šalter sali otkriveni gvozdeni stubovi sa jonskim kapitelima. Takođe, otkriven je i prvobitni sloj boje na zidovima sale, koji je bio toplog crvenog tona, koji je podsećao na zidove vile u Pompeji.

Postavlja se pitanje u čijim će se rukama naći ova zgrada iz 1895. godine, koje su namere budućeg kupca i da li će se Zavod za zaštitu spomenika kulture i dalje zalagati za jednu od najlepših novosadskih zgrada u strogom centru grada?

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: Wiki