Početna Gradske teme Žeželjev most: Rečni stub gotov do aprila

Žeželjev most: Rečni stub gotov do aprila

NASTAVAK RADOVA

Posle pauze zbog loših vremenskih prilika i novogodišnjih i božićnih praznika, u ponedeljak su nastavljeni radovi na novom Žeželjevom mostu. Na gradilištu, doduše, još nije svih stotinak radnika, koliko ih je bilo pre praznika, ali se, ipak, ponovo radi.

Najveći posao sada je čišćenje ostataka rečnog stuba starog mosta, na čijem temelju će biti podignut i rečni stub za novi most. To bi trebalo da bude gotovo do aprila, a da li će i biti, ostaje da se vidi – kaže izvor “Novosti”.

Radovi su, da podsetimo, još u februaru 2011. povereni špansko-italijanskom konzorcijumu AZVI, a glavni podizvođač je beogradska “Mostogradnja”. Iako su najkrupniji ostaci starog rečnog stuba očišćeni još pre dve godine, u kesonu dimenzija 40 h 25 metara ostalo je još mnogo betona.

On se specijalnom dizalicom montiranom na barži, najpre, razbija, a potom tovari na baržu i odvozi, što ide dosta sporo. Kada se to završi, preostaje šalovanje, armiranje i izlivanje novog stuba – dodaje izvor.

Posla je još mnogo, pa je zato i neizvesno da li će rečni stub biti gotov do aprila. Kada se to konačno desi, sa bačke i sremske obale Dunava će na stubove biti navezena po dva para čeličnih lukova. Dužina jednog para je 180, a visina 34 metra, dok je drugi dug 220, a visok 47 metara. Ukupna težina je 11.000 tona.

Prema planu, navoženje lukova, koje će biti komplikovan ali atraktivan događaj, trebalo bi da se obavi u maju. Novosađani bi tada, najzad, mogli da “u komadu” vide novi Žeželjev most.

Most je po ugovoru trebalo da bude završen još u novembru 2013, ali je zbog niza problema rok stalno pomeran. Poslednji dogovor sa špansko-italijanskim konzorcijumom je da se, konačno, to dogodi do novembra.

LUKOVI OFARBANI

Par lukova na sremskoj obali završeni su još prošle godine i u međuvremenu su ofarbani. Na luku na bačkoj strani montirani su svi elementi, a preostalo je još da deo njih bude i zavaren.

UGRAĐENO 9.000 KUBIKA BETONA

U pet stubova Žeželjevog mosta, uključujući i rečni koji tek treba bude podignut, biće ugrađeno čak 9.000 kubnih metara betona. Da bi bili postojani, biće ojačani sa oko 3.000 tona čelične armature.

Izvor: Novosti
Foto: Tanjug