Početna Gradske teme Živimo u vremenu Iznoguda – poručeno na protestu “Jedan od pet miliona”

Živimo u vremenu Iznoguda – poručeno na protestu “Jedan od pet miliona”

Još jedan protest “Jedan od pet miliona” 16. po redu, odžan je na platou Srpskog narodnog pozorišta, a ovaj put ponovo je organizovana i protestna šetnja do Trga republike.

Umesto takozvanih otvorenih parlamenata, koji su organizovani u protekle dve nedelje, okupljenim građanima ovog puta su se, uoči protestne šetnje, obratili opozicioni političar i student- gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović i predsednik beogradske opštine Stari grad Marko Bastać.

Bastać je naveo da Srbijom vladaju oni koji misle na svoje kombinacije.

– Živimo u vremenu Iznoguda, crtanog lika koji želi da bude Kalif umesto Kalifa, i on ne bira sredstva i baš ga briga za svu štetu koju pravi. Svaki grad u Srbiji ima svog Iznoguda, ovim režimskim vaškama se imena samo razlikuju, a potpuno su isti. Nema razlike između Jutke, Babića, Simonovića, Maloga, Vesića, Vučevića i drugih. Sve je to ista naprednjačka bagra i svi oni varaju, lažu i kradu i njih ne zanimaju građani, nego njihove kombinacije – navodi Bastać.

Zelenović kaže da promene u društvu neće biti, ako se građanima ne omogući da na poštenim izborima glasaju.

– Zamislite, Novosađani, bilo koju mesnu zajednicu u Novom Sadu u kojoj vi odlučujete o tome kako će da se troši novac od poreza. U mom Šapcu, 100.000 građana sami odlučuju o tome. Ko se plaši da čuje šta je narodna volja i šta su potrebe naroda? Dokle da živimo ovako ljudi? Dokle da živimo poniženi, bez ikakve prilike da kažemo nešto? Zar je moguće da ćemo ostati poslednji u Evropi gde se nisu desile promene, zar ćemo biti najgora država u Evropi po korupciji i sa najnižim ekonomskim rastom – naveo je gradonačelnik Šapca i pozvao Novosađane da istraju u borbi.

Zelenović je rekao i da “pobunjena Srbija”, u gradovima i opštinama, neće biti deo parlamenata, neće učestvovati u radu nacionalnog parlamenta, jer su to institucije koje danas u Srbiji ne rade i nemaju smisla.

– Ne možemo da dajemo legitimitet najvažijim ustanovama, koje ne služe za ono za šta su osnovane. Situacija je ista, u nacionalnom parlamentu nema debate, u društvu nema debate i zato pobunjena Srbija i njeni predstavnici u nacionalnom i lokalnim parlamentima do daljeg neće učestvovati u radu – rekao je Zelenović na protestu.

On je kazao da neće biti glasanja ni u jednom predstavničkom domu države, dok su ljudi na ulici i dok pobunjena Srbija na ulicama traži “da posle sedam godina jednom dobije priliku da slobodno glasa, da mediji budu slobodni i da institucije rade svoj posao”.

Budući da se ove nedelje navršilo četiri meseca od početka novosadskih protesta, prisutne su organizotori podsetili i na sve što se dešavalo poslednjih meseci.

Šetnja je išla centralnim ulicama u pešačkoj zoni i završila se na Trgu republike.

Izvor: 021
Foto: 021