Početna Gradske teme Zoohigijena volonterima drastično ograničila pristup prihvatilištu

Zoohigijena volonterima drastično ograničila pristup prihvatilištu

Novo rukovodstvo “Zoohigijene i veterine” znatno je ograničilo posete volontera prihvatilištu za pse u Šangaju, što, kako kažu volonteri, značajno otežava život oko 400 pasa, koliko ih je trenutno zbrinuto.

Volonteri navode da su bili od velike pomoći otkako je preduzeće formirano 2014. godine. Sa malim brojem zaposlenih i puno posla, preduzeće je samoinicijativno otvorilo vrata volonterima, koji su u svoje slobodno vreme, bilo kada, mogli da dođu da prošetaju pse koji ponekad dugo ne izlaze iz boksova. Volonteri su imali svoje ugovore, pečatirane i potpisane.

Iz godine u godinu ih je sve više, a njihove posete značajno su unapredile postupak udomljavanja pasa – mnogi su samostalno doveli do toga da brojni, veći i zahtevniji psi, pronađu dom. Ovo je naročito teško kada se uzme u obzir da je potrebna posebna senzibilnost ka udomljavanju napuštenih, često zapuštenih pasa.

“Zoohigijena i veterina” je najmlađe javno preduzeće u gradu. Do sada je imalo tri direktora (Aleksandar Bursać, Nenad Benović i aktuelna v.d. direktorka Ivana Kukin), a poslednje rukovodstvo odlučilo je da uvede ograničenje u posetama volontera. Oni odnedavno mogu da dolaze u prihvatilište samo subotom od 17 do 19 časova.

Ovakvo ograničenje, prema mišljenju volontera, predstavlja način da se oni “sklone” i potpuno stave pod kontrolu rukovodstva, u cilju smanjenja transparentnosti rada ovog javnog preduzeća. Jedna od volonterki, Dragana Pribišev, kaže za 021 da radi sa psima od nastanka preduzeća i da nikada nije imala problem sa zaposlenima. Bila im je od ogromne pomoći, kao i drugi volonteri, a za svoj doprinos dobijala je i zahvalnice.

“Vrata prihvatilišta su za mene uvek bila otvorena. Životinje trebaju pomoć i ljubav i praznicima i vikendom, ne samo radnim danima. To se proširilo i na ostale građane koji su spremni da volontiraju. Posebno se intenziviralo poslednje dve godine, jer su rađene kampanje za građane o podizanju svesti i potrebom za volonterima. Preko stranice na Fejsbuku i sajta ‘Zoohigijene’ značajno se promenio način informisanja građana, gde svi mogu da vide pse iz azila, stanje psa kada je pronađen i kada je udomljen. Sve je transparentno i otvoreni su za saradnju sa građanima”, navodi Dragana Pribišev i dodaje da je izuzetno opasno uvoditi ovakva ograničenja, između ostalog i zbog vrućina.

“Ovo je van svake pameti – šetati psa po visokim temperaturama. Postoje psi sa dugom dlakom, kojima tada šetnja ne prija, postoje povrede šapa od vrelog asfalta. Kao da su u prihvatilištu gušteri, a ne psi. Njima bi bilo najgore. Ja kao volonter pomognem i zaposlenima. Prala sam boksove i to je ogroman posao. Po ovakvim vrućinama, voda mora da se sipa i po tri puta na dan. Ne dođe ni svaki pas srećan i spreman na maženje. Neki su agresivni jer se boje i prošli su svašta pre nego što su došli do prihvatilišta. Zabranom ulaska volonterima i ograničavanjem posete kada direktorici odgovara, gube svi”, priča ona.

V.d. direktorka “Zoohigijene i veterine” Ivana Kukin nije odgovorila na pitanja 021 zbog čega je uvedeno ovakvo ograničenje za rad volontera sa napuštenim psima.

Izvor: 021
Foto: Pixabay