Početna Gradske teme Zorana Mihajlović: Žeželjev most gotov do 21. novembra

Zorana Mihajlović: Žeželjev most gotov do 21. novembra

0

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je izjavila danas da će gradnja Žeželjevog mosta biti završena do 21. novembra.

Mihajlović je rekla da će uskoro građani moći i pešice da pređu taj most.

Kako kaže potrebno je u narednim danima obezbediti obustavu plovidbe na Dunavu na tri dana, kada je odgovarajući vodostaj, kako bi mogao da se navuče i poslednji luk na tom mostu. Ona je rekla da je sve bilo pripremljeno za taj deo radova, ali da je porastao vodostaj, što je onemogućilo izvođača da to uradi.

Cilj je da početkom novembra odnosno do 21. novembra bude završen Žeželjev most. Idemo onom dinamikom koja je planirana“, kazala je ministarka.

Podsetimo, ovo je bar treće pominjanje datuma otvaranja mosta u poslednjih nekoliko meseci. Zorana Mihajlović je ranije rekla da se nada da će se most peške prelaziti već od avgusta. Kada je došao avgust mesec čelnici španskog “Azvija” obavestili su resornu ministarku da je ipak izvesnije da preko mosta peške pređe tek od sredine novembra. Spajanje lukova je bilo najavljivano za jul, zatim je prošle nedelje javljeno da će se sa tim početi u ponedeljak, ali i to je odloženo.

Predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović najavio je ranije da će most biti gotov krajem novembra ove godine, odnosno do 25. novembra kada se proslavlja 99 godina pripajanja Vojvodine Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.

Inače, prvobitan rok je bio novembar, ali 2013. godine.

Izgradnja novog železničkog mosta košta 45,3 miliona evra, radove izvodi špansko-italijanski konzorcijum “Azvi-Tadei”, a projekat se finansira iz budžeta EU, Republike, Grada i Pokrajine.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay