Početna Intervju dana Ana Čanović: Druženja sa decom su najdragoceniji deo mog posla i zbog...

Ana Čanović: Druženja sa decom su najdragoceniji deo mog posla i zbog toga verujem da imam najlepši posao na svetu!

ana3

Anu Čanović ste mogli u poslednjih nekoliko godina videti na svim važnim dečijim manifestacijama i na brojnim promocijama u gradu. Ona je postala veoma popularna među novosadskim mališanima koji je poznaju kao dečijeg facepainter-a po imenu “Vila Četkica”. Zanimljivo i originalno zanimanje kojim se Ana bavi podrazumeva maskiranje dece u njihove omiljene likove ili životinjice tehnikom oslikavanja na licu specijalizovanim bojama za dečiju kožu.

Hoćete li nam objasniti šta zapravo znači “facepainter”?

Zanimanje “facepainter” bi u doslovnom prevodu značilo “slikar dečijih lica”. U Srbiji je u profesionalnom smislu još uvek retko ali je u svetu veoma rasprostranjeno decenijama unazad. Moje kolege širom sveta imaju svoja udruženja, specijalizovane časopise, vlastiti tematski tv kanal i sl . U velikoj meri zahvaljujući kolegama-profesionalcima širom sveta uspela sam da dobijem važne informacije i savete kada sam tek ulazila u svet facepainting-a.
Ono osnovno što karakteriše nekog kao profesionalnog facepainter-a je pre svega specijalizovan materijal koji koristimo u radu. Ja koristim isključivo profesionalnu šminku, dermatološki testiranu i pripremljenu za nežnu dečiju kožu. Te boje su na sasvim na prirodnoj bazi, potpuno bezbedne za decu i skidaju se veoma lako-toplom vodom i blagom sapunicom.

ana2

Na koji način facepainter pronalazi posao?

U osnovi, posao kojim se bavim pre svega je zanimljiv kompanijama koje žele da imaju zanimljive i maštovite sadržaje na svojim proslavama, promocijama i svim sličnim dešavanjima. Mene angažuju svi oni koji žele da na svojoj promociji privuku veliki broj dece i njihovih roditelja.
Ja sam prethodnih godina tokom svih sjajnih druženja upoznala zaista veliki broj mališana i njihovih roditelja pa prilikom svake promocije upućujem pozive preko društvenih mreža i odziv je uvek odličan. To je takođe nešto što moji saradnici dobijaju kao sastavni deo usluge tokom svake promocije. Veoma često me roditelji angažuju kada je potrebno da maskiram male glumce i plesače za javne nastupe ili jednostavno kada žele da obraduju svoje mališane.

Bili ste angažovani i od strane Republičke agencije za bezbednost saobraćaja na njihovim specijalizovanim projektima?

Tokom nekoliko prethodnih godina učestvovala sam kao masker u sklopu sjajnih projekata Republičke agencije za bezbednost saobraćaja “Mladost ne ludost” i “Biram život”. Moj zadatak je bio da tokom brojnih aktivnosti Agencije specijalnim FX materijalima kreiram na licima mladih ljudi realistične povrede. I sama sam pre ove saradnje bila nesigurna u to koliko ima smisla raditi ovakvu vrstu aktivnosti sa omladinom ali su rezultati bili zaista fenomenalni jer apsolutno niko nije ostao ravnodušan nakom masikiranja, kada bi se pogledao u ogledalo! To je jedno sjajno upozorenje koje vredi više od 1000 reči i zaista mi je uvek drago da budem deo tako nekog sjajno zamišljenog projekta.

ana1

Radite li maske samo za decu ili i za odrasle?

Maskiranje dece jeste moje osnovno zanimanje ali veoma često radim maske i za odrasle. Tada se rade ozbiljnije i zahtevnije maske, obično za maskenbale i žurke ali i za snimanja tv emisija i pozorišne predstave. Pri izradi ovakvih maski ne koriste se samo boje, već specijalizovani materijali: latex, vosak i slično pa tako dobijamo veoma efektne transformacije.
Jedini segment mog posla koji nije vezan za maskiranje lica naziva se “Belly art” i odnosi se na oslikavanje stomaka budućih mamica. To je apsolutno novost u Srbiji i za sada, koliko mi je poznato, u našem gradu samo ja radim ovu vrstu slikanja. Na stomaku buduće mame slikaju se divni dečiji motivi, radimo set fotografija i to ostaje kao prelepa uspomena za mamu a kasnije i za bebu. Belly art je fantastično iskustvo i zaista obožavam da ga radim!

Pretpostavljam da u slobodno vreme radite i kao klasičan šminker?

Da, radim i kao klasičan šminker a ponekad kombinujem standardan make-up sa slikanjem po licu, što je posebno zanimljivo u modnoj industriji i to je nešto čemu bih u budućnosti želela da se ozbiljno posvetim.

ana

Kako je ustvari nastalo vaše umetničko ime – Vila Četkica?

Kada sam smišljala svoje umetničko ime za decu, želela sam da bude nešto što će mališani lako da zapamte. Vila Četkica je bila apsolutno pogodak –ime je toliko lako i brzo postalo deo mene da mislim da me više niko od mojih malih i velikih prijatelja i ne zove drugačije.
Uz ime je krenula i vilinska bajka jer ja uvek u radu sa decom nosim posebnu vilinsku haljinu i pričam zabavne vilinske priče pa stoga mnogo mališana iskreno veruje da sam ja zaista neka posebna slikarska vila.
Druženja sa decom su najlepši i najdragoceniji deo mog posla i to je ono zbog čega verujem da imam najlepši posao na svetu.

Autor: Jelena Dopuđ
Foto: Privatna arhiva