Početna Intervju dana Dani evropske baštine – Bač 2021.: Lilijana Vranešević – Da bismo imali...

Dani evropske baštine – Bač 2021.: Lilijana Vranešević – Da bismo imali budućnost treba da poznajemo svoju prošlost, ja je pronalazim u dvorcima, zamkovima, manastirima i samostanima

0

Ona dolazi iz zemlje brzog gonzalesa, sombrera, tekile, tortilje i veoma popularnog čili sosa, nosi sa sobom i promoviše kulturu, istoriju, avanture, legende i tradiciju Maja i Asteka, ali ne izostavlja ni tekovine savremenog doba. Mnogo voli Čičen Icu, folklor i gastronomiju. Udata je za Srbina, sa kojim se upoznala na veoma interesantan način, i spremna je da nauči i kulturu i tradiciju našeg naroda. Meksikanka, Lilijana Andrade de Vranešević, prihvatila je sa zadovoljstvom da bude panelista naše predstojeće Konferencije, ali i da nam uživo predstavi samo mali delić bogatog meksikanskog nasleđa. 25. septembra ćemo uživati u tradicionalnim specijalitetima iz njene domovine, koje će pripremati za Bačlije i goste, a sa nama je podelila svoje viđenje ALL INCLUSIVE KULTURNE BAŠTINE ZA SVE.

Kada kažemo „KULTURNA BAŠTINA ZA SVE“ na šta vas to asocira?

– Kulturna baština za sve označava celokupnu prošlost, sadašnjost i budućnost za svakoga od nas. Svako društvo na svetu mora imati pristup tradicijama, običajima, vrednostima i umetnosti u različitim oblicima, a naročito prošlosti da bi imali budućnost.

Da li postoji kulturna baština od posebnog značaja u mestu ili opštini u kojoj ste se rodili?

– Kao Meksikanka, moja kulturna baština je bogata, raznolika i snažna. Na nju su uticale antičke civilizacije Asteka i Maja kao i evropska kolonizacija. Postoji mnogo spomenika iz tog perioda, među kojima su piramide, stari gradovi, utvrđenja… Ali, takođe svoj pečat su ove civilizacije ostavile i kroz našu nošnju, našu kuhinju i naš jezik.

Koji skriveni deo kulturne baštine u svom najbližem okruženju biste voleleli da vidite/posetite/upoznate?

– Veoma mi je interesantno kada vidim različite plesove naroda koji žive na ovim prostorima, i uživam da gledam folklor. Pored ovoga, postoje i lokacije koje želim da posetim, kao što su dvorci i zamkovi Evrope, ali i manje poznate lokacije kao što su skriveni manastiri i samostani.

Kada biste mogli da birate, koju biste građevinu/ kulturno dobro/ lokalitet najpre doterali i stavili u funkciju kulturnog turizma?

– U Baču definitivno najveći uspeh bi imala Tvrđava, ali i Franjevački Samostan i Manastir Bođani. Međutim, ono što nedostaje je infrastruktura i bolja povezanost.

Pet zvezdica ili dobro opremljen kamp?

– Oboje, u zavisnosti od raspoložive infrastrukture i svrhe posete.

Četiri destinacije sa istaknutom kulturnom baštinom koje biste ponovo posetili?

– Čičen Ica, Uksmal, Koloseum u Rimu i piramide u Egiptu.

Tri primera dobre prakse za privlačenje posetioca u muzeje, galerije, biblioteke?

– Program u okviru manifestacije “Noć muzeja”, razne promocije knjiga, razni popusti i akcije na porodične pakete.

Dva mehanizma kojima biste privukli porodice sa decom da odaberu seoski turizam?

– Kroz radionice uz igru i predivnu prirodu.

Jedna vaša omiljena ALL INCLUSIVE destinacija?

– Poluostrvo Jukatan i Karibi.

Domaći turizam ili inostranstvo?

– I jedno i drugo.

Autor: Gordana Bjelajac