Početna Intervju dana Danijela Božić: Serbia Fashion Week je podigao modu u Srbiji na viši...

Danijela Božić: Serbia Fashion Week je podigao modu u Srbiji na viši nivo

Jubilarno deseto izdanje Srpske nedelje mode obeležile su revije novosadskih modnih kreatora, čiji je rad priznat i poštovan u zemlji i inostranstvu, a među njima je i modna dizajnerka Danijela Božić čija se nova modna kolekcija damskih kreacija, gde je dominantan cvetni dezen, posebno izdvojila u okviru revijalnog dela programa zvaničnog početka modnog jubileja Serbia Fashion Week-a u Master centru Novosadskog sajma.

Danijeline kreacije su posetioci evropskih modnih dešavanja bili u prilici da vide na nedeljama mode u Rusiji, Mađarskoj i na Malti, a odevne kombinacije sa njenim dizajnerskim potpisom rado nose i uticajne srpske trendseterke, među kojima je i Anastasija Ražnatović. Za naš portal Danijela govori o svom dizajnerskom radu i saradnji sa novosadskom modnom manifestacijom Serbia Fashion Week.

Šta za Vas kao novosadsku modnu dizajnerku predstavlja modni jubilej Srpske nedelje mode?

Ovaj modni jubilej za mene predstavlja jedan prelep događaj koji je zaista podigao, ne samo Novi Sad, nego i Srbiju na jedan viši nivo dovođenjem internacionalnih dizajnera i medija sa ciljem da svi mi modu i ono što predstavljaju druge države sagledamo iz drugog ugla. Modni noviteti se trebaju razmenjivati kako bi se stvarali novi modeli i vizije, tako da je ovo zaista jedan Fashion Week koji je, generalno, na visok nivo podigao modu u Srbiji.

Koliko ste zadovoljni saradnjom sa Nacionalnom komorom za modu Srbije, koja stoji iza organizacije Srpske nedelje mode u Novom Sadu?

Zadovoljna sam saradnjom budući da svoje kreacije predstavljam još od prvog Serbia Fashion Week-a, skoro svake modne sezone. Putovala sam puno. Bila sam na Minsk Fashion Week-u u Belorusiji, Merzedes Fashion Week-u na Malti, Sankt Petersburg Fashion Week-u u Rusiji, Budapest Fashion Week-u u Mađarskoj i još da dodam na svim Serbia Fashion Week-ovima, barem jednu sezonu godišnje. Mnogo znači kada vas u drugoj zemlji dočekaju kao jednog svetskog dizajnera, odnosno, kao jednu svetsku i kompetentnu osobu koja se bavi dizajnom i modom. To vam daje krila da radite dalje.

Najpraćenija i najpopularnija srpska trendseterka Anastasija Ražnatović nedavno je bila odevena u kreacijama Vašeg modnog brenda. Kako je došlo do te saradnje budući da je opštepoznato da je danas najisplativije sarađivati sa Instagram influenserima?

Da, influenseri su zaista bitan deo našeg posla. To su ličnosti koje su stekle već nekakvu reputaciju u javnom svetu i pomažu nam da naše brendove predstavimo na najbolji način. Ja nisam za to da se po svaku cenu obuče bilo ko, ali Anastasija je jedna divna devojka, tako da mi je bilo drago da je ona izabrala baš moju haljinu. Svoje kreacije izlažem i prodajem u Didijeru u Beogradu i preko Didijera je ona došla do mene. Jako mi je drago da joj se baš moja haljina dopala i eto što se pronašla u takvoj haljini. Upravo možda takva žena predstavlja ženu koja će moći da iznese moje modele na najbolji način.

Na koji način se jedan srpski modni kreator, sa svojim unikatnim stilom rada, može probiti na tržištu Srbije gde glavnu konkurenciju čine kineske radnje i jeftinija odeća u brojnim buticima?

Svi veliki i poznati svetski dizajneri rade kolekcije za određeno tržište. Dakle, nikad nije ista kolekcija u zemljama gde je hladnije, a opet drugačije je u zemljama gde je toplija klima. Tako da mi dizajneri pokušavamo da se prilagodimo tržištu koliko je god moguće, a da ostanemo pri svom nekom stilu. Ja mnogo volim ručni rad. Sve što ima veze sa ručnim radom forsiram u svim mojim modelima i, naravno, jako kvalitetne materijale jer je to nešto što ćete imati dugo i svakako je sa potpisom jednog dizajnera stvar drugačija i vrednija. Svi se borimo, ali svaka roba nađe svog kupca.

Koje modne novosti su trenutno aktuelne u Vašoj poslovnoj karijeri?

Ja stalno radim na mnogim modnim projektima. Konkretno, revija sa desetog jubilarnog Serbia Fashion Week-a je sada iza mene i na osnovu kritika i pohvala kompetentnih ljudi iz sveta mode vidim da se svima dopala. To mi je jako drago i radim uvek na tome da nešto novo prikažem damama. Što se tiče sledećih projekata, moguće je da otputujem na neku drugu nedelju mode. Sezona je venčanja i matura, tako da su to sve neke stvari koje se dešavaju. Non stop se nešto dešava u mom ateljeu. Već godinu dana u švajcarskom gradu Cirihu izlažem svoje kreacije i u Crnoj Gori, takođe. Težim ka tome da svoj brend proširim na inostranom tržištu.

Autor: Anđela Zec
Foto: Privatna arhiva/Anđela Zec/Svetlana Braun