Početna Intervju dana Dr Petar Dragić: Ispunio sam svoj san da budem mlad i iskusan...

Dr Petar Dragić: Ispunio sam svoj san da budem mlad i iskusan hirurg!

imagejpeg(1)

Dr Petar Dragić, Medicinski fakultet Univerziteta u Novom Sadu završio je 1996. godine nakon čega je specijalizirao hirurgiju i subspecijalizirao klinički ultrazvuk. Svoje višedecenijsko iskustvo je stekao na institutu u Sremskoj Kamenici, na klinici za kardiohirurgiju. Nakon toga su usledila usavršavanja u Nemačkoj i Americi, a boravak u Lajpzigu je bio prekretnica u njegovoj karijeri, jer je tada odlučio da u Srbiji započne eru laserskih operacija vena! Jedan je od retkih stručnjaka priznatih u svetu, dobitnik mnogih priznanja, a najveća dostignuća su tek pred njim, jer učestvuje u kreiranju najmodernijeg lasera na svetu.

Kako ste zavoleli medicinu?

Medicinu sam voleo uvek, ali šta znači voleti svoj posao, shvatio sam tek kada sam počeo da razvijam lasersku operaciju vena u našoj zemlji. Trebalo je uložiti dosta napora i kreativnosti kako bi jedna mlada procedura, koja nosi budućnost, zaživela i bila prihvaćena od strane drugih lekara i pacijenata. Ali sve to nije predstavljalo problem, jer rezultati i veliki napredak u lečenju pružaju satisfakciju kako meni tako i mom kolektivu. Naučio sam da je neophodno sve svoje snage usmeriti na problem, i usko se specijalizovati, jer se samo na taj način mogu postići vrhunski rezultati, bez obzira kojim se poslom bavite.
Mi sad imamo četiri klinike u zemlji i inostranstvu, koje su usko specijalizovane samo za lečenje ove bolesti i u kojim smo do sada uradili nekoliko hiljada operacija ove vrste. Naravno, posao koji radim zahteva stalna putovanja i odricanja, ali ja se ne žalim jer to je bio moj san, da budem mlad i u isto vreme iskusan hirurg.

Na koji način ste došli na ideju da uvedete endovenski laser kod nas?

Saradnja sa Nemačkom industrijom lasera je bila presudna. 2007 godine se desila prava revolucija na usavršavanju lasera za vene. Prepoznavši moju ambiciju, Nemački lekari i inženjeri su počeli da razvijaju posebne odnose sa mojom klinikom. Saradnja se tokom vremena intenzivirala na taj način što je preko 50 lekara, iz Evrope, edukovano u našoj klinici a ja sam dobio zvanje glavnog edukatora (proktora). Iskustvo od nekoliko hiljada operisanih pacijenata predstavlja trenutno najveću seriju operisanih pacijanta na svetu, u rukama jednog hirurga. Upravo zbog takvih rezultata dobio sam veliku ulogu u kreiranju trenutno najmodernijeg lasera koji je u završnoj fazi izrade.

imagejpeg(2)

Da li to znači da su naši stručnjaci priznati u svetu?

Naši stručnjaci su veoma priznati u svetu. Ja pripadam generaciji koja je se razvijala u vreme kada se u našoj zemlji dešavao rat, sankcije, bombardovanje, kad nigde nismo mogli da putujemo. Zbog toga sam imao strah od toga da li ću uspeti, da li ću biti prihvaćen u svetu, da li sam dovoljno dobar, kako me gledaju, da li mogu da pariram lekarima iz razvijenih zemalja sveta…? Međutim, bivajući sve bolji u struci, vremenom sam sticao samopouzdanje, shvatio da kad imate znanje za Vas ne postoje granice i uradio stvari za koje sam mislio da su nedostižne. Sve što je potrebno je samo da se stalno ide napred.

imagejpeg(3)

Jednom prilikom ste izjavili da vas očarava arhitektura, koliko vam je taj segment bitan u vašem okruženju?

Estetika je veoma bliska funkciji i stoga arhitekturu vidim kao ostvarivanje celine ova dva pojma. Veliku pažnju polažem na prostor u kojem radim. Dizajn naše ordinacije u Novom Sadu, predstavlja jedan futuristicki oblik savremenog centra za laserske operacije vena. Dizajn prostora je uradio jedan od naših najistsknutijih arhitekata interijerista Đorđe Gec, kome je ovo remek delo, bio jedan od posledjnjih projekata.
Ono što je meni fascinantno je upravo taj hodnik, koji veže ulaz sa čekaonicom klinike i dizajniran je kao svetlosni tunel, a to je upravo – Efekat sa kojim se postiže simulacija prolaska laserskog zraka kroz venu.

U Novi Sad ste došli na studije i ostali u njemu do danas. Čime vas je kupio i šta za vas predstavlja ovaj grad?

Teško mi je palo kad sam napustio Sombor, najzeleniji grad na svetu. Ali me je ubrzo Novi Sad kupio svojom mirnoćom, ljudima, Dunavom, Fruškom Gorom, tvrđavom. U Novom Sadu su mi se desile najlepše stvari u zivotu. Između ostalog, tu sam otvorio prvu kliniku koja mi je otvorila vrata u svet.

imagejpeg(4)

Autor: Bojana Šević