Početna Intervju dana Dušan Domović Bulut: Strast za basketom jedna je od ključnih faktora našeg...

Dušan Domović Bulut: Strast za basketom jedna je od ključnih faktora našeg uspeha

IMG_6677

Novosadski basketaši Al Wahda na čelu sa Dušanom Domovićem neprikosnoveni su vladari u odmeravanju snaga “tri na tri”. Iako nezadovoljni plasmanom iz Abu Dabija gde su iscrpljenost i umor rezultirali osvajanjem četvrte pozicije koja je ujedno i najlošiji plasman u ovoj godini, ne osvrću se na trenutni bilans, jer ne može da ugrozi postignuto u periodu iza njih.

Na niz spotskih uspeha Srbije nadovezali su se ni manje ni više nego kao svetski šampioni u Basketu FIBA 3×3 u kineskom Gvangdžuu, gde su u finalu nadigrali i američku ekipu.

Lider sjajne četvorke Dušan Domović-Bulut za portal NsHronika.rs naglašava koliko je važna međusobna podrška među saigračima, ko je pored njih samih zaslužan za istorijski uspeh u svetu basketa, kao i kakav je osećaj pobediti Dream Team.

“Mislim da smo mi Dream Team. U poslednjih pet godina imamo četiri titule svetskih šampiona, od toga dve sa reprezentacijom i dve sa klubom. Najuspešnija ekipa smo u istoriji profesionalnog basketa. Ekipa Amerike je veoma kvalitetna, ali kolektivno smo bili bolji od njih, što smo i dokazali.”

Javnosti ste naprasno postali poznati kao novosadski basketaši koji polako ali sigurno osvajaju svet. Koliko je trajao put do ovolikog uspeha?

Mi se profesionalno bavimo basketom od 2012. godine. Iz godine u godinu podižemo nivo profesionalizma. Pre toga smo se profesionalno bavili košarkom, ali uvek smo se preko leta skupljali na uličnom terenu i igrali basket.

Plivali ste i u košarkaškim vodama prilično uspešno, šta je presudilo da standardnu košarku zamenite profesionalnim basketom?

Mentalni sklop, neprofesionalizam većine košarkaških klubova, kao i strast za basketom gde sam se profesionalno ostvario.

IMG_5771

Koliko se košarka i basket zapravo razlikuju?

Veoma, to su dve različite discipline. Sistem takmičenja, pravila, sudiski kriterijum, čak i lopta, sve je drugačije. Naravno, ponavljam još jednom, mentalni sklop igrača koji igraju basket i košarku su dva sveta.

Da li je pobednička postava ista od samog početka?

Marko Savić, Marko Zdero i ja smo zajedno od 2012. godine, čak i ranije. Dejan Majstorović nam se priključio 2014. godine i od tada smo nerazdvojni.

Ko je u ekipi glas razuma, a ko najbrže gubi živce?

Basket je zanimljiv i iz tog ugla što se nikada ne posmatra iz jedne perspektive. Tim čine nas četvorica, svačije mišljenje i pogled se uvažava, jednostavno sve radimo kako bi bili što uspešniji, pa zato i pomažemo jedni drugima u raznim situacijama. Uloge glasa razuma se menjaju, sezona je prilično naporna i duga, pa je neki vid frustracije uvek prisutan, pa opet kada se neko raspadne na parčiće, zajedno ih skupljamo.

IMG_6738

Turniri su vas odveli u mnoge svetske metrople. Koja je donela najinteresantniju avanturu van terena?

Rio De Janeiro, Moskva, Abu Dhabi, Prag svi ti gradovi nose delić svakavih avantura van terena.

Dokumentarac o basketašima Al Wahda dostigao je preko milion i po pregleda na jutjubu. Koliko Vam prija sve veća medijska popularnost?

Naš sport je usko vezan za pravljnje FAN BASE- a tako da nam prija što sve više ljudi prati nas ali i ovaj sport.

Nedavno ste na drštvenim mrežama objavili video basket partije sa košarkaškom zvezdom Darkom Miličićem, a slektor Đorđević pozvao Vas je na trening sa reprezentativcima. Da li ste razmenjivali savete i koliko Vam znače sa obzirom da su basket i košarka dve različite “discipline”?

Sa Saletom smo se upoznali 2014. godine, a sa Darkom se znamo od malena. Počinjali smo zajedno i ista smo generacija. Svačiji savet je koristan, pogotovo od dva čoveka koji su bili ili su i dalje uspešni u košarkaškom svetu.

Koja trenerska imena stoje iza titula u proteklom periodu?

Basket je sport bez trenera, većinom smo samouki, i sami radimo. Ali moram da pomenem stručnu pomoć dva trenera, Feđa Kamasi koji je zadužen za kondiciju, i Duka Ignjatov za košarkašku tehniku.

IMG_6688

Obišli ste svet, spojili ljubav i posao i ostvarili snove, šta su novi ciljevi?

Da vidimo koliko daleko možemo da idemo.

Sa kakvim utiscima ste se vratili iz Abu Dabija?

Gorak ukus u ustima sigurno, nismo bili na nivou na kojem smo igrali cele sezone. Umor i emotivna iscrpljenost doveli su do toga da zauzmemo tek četvrto mesto, što nam je najlošiji rezultat u ovoj godini.

Čemu se u bliskoj budućnosti najviše radujete?

Radujem se turniru u Qataru – Doha All Stars – koji će okupiti osam najboljih ekipa sa različitih kontinenata. Smatram da nam je to idealna prilika da dokažemo da smo najbolja ekipa na svetu, i da završimo sezonu na najbolji mogući način.

Autor: Mirjana Batić