Početna Intervju dana Jelena Galović: Volim da učim od likova koje glumim i da kradem...

Jelena Galović: Volim da učim od likova koje glumim i da kradem dobre obrasce ponašanja

Novosadsku glumicu Jelenu Galović mnogobrojni sugrađani znaju i prepoznaju po različitim ulogama koje je tumačila u pozorišnim predstavama kao glumica Pozorišta mladih u Novom Sadu. Svoj filmski debi ostvarila je u krimi komediji “Prokleti pas” u režiji Dragana Pešikana, gde je igrao i velikan srpskog filmskog platna Srđan Žika Todorović, a šira javnost ju je upoznala u ulozi ambiciozne homoseksualke Marte u RTS-ovoj TV seriji “Jutro će promeniti sve”, gde glumi partnerku glavne junakinje Anđele, koju glumi Jovana Stojiljković. Za Nshroniku ne govori samo o svom doživljaju uloge jedne homoseksualke u Srbiji, svojoj glumačkoj karijeri i planovima, već o našoj svakodnevici iz prizme profesionalnog umetnika i akademskog građanina.

Filmska i televizijska publika Vas je prvi put upoznala u ulozi Jovane u krimi komediji “Prokleti pas” u kojoj glumi i filmski velikan Srđan Žika Todorović. Kako je došlo do saradnje sa rediteljima RTS-ove televizijske serije “Jutro će promeniti sve” Goranom Stankovićem, Vladimirom Tagićem i Milicom Tomović, u kojoj tumačite zapaženu ulogu?
– Tako je, “Prokleti pas” je bio moje prvo pojavljivanje na bioskopskim platnima. To je iskustvo koje je bilo značajno za mene i generalno, divan rad i saradnja sa glumcima koji su mi bili idoli kad sam bila klinka. Što se tiče serije “Jutro će promeniti sve” naši divni autori su pravili kasting na koji su zvali razne mlade glumce, mislim da im je namera bila da malo daju prostora nekim glumcima koje do sada možda i niste često gledali na televiziji. Svakako mislim da su uradili sjajan posao u odabiru ekipe, što i sama serija pokazuje.

U televizijskoj seriji “Jutro će promeniti sve” tumačite lik homoseksualke Marte, koja je glumica po struci i koja ima odnos sa glavnom junakinjom Anđelom, koju tumači Jovana Stojiljković. Kako ste doživeli ovu vrstu uloge u tv formatu?
– Doživela sam je kao sjajnu priliku da ispričam jednu ljubavnu priču, da govorim u ime svoje generacije o društvenim normama koje su nam nametnute, o sistemu koji nas kontroliše i bespomoćnosti koju puno ljudi oseća, nažalost.

U kojoj meri je teško pripremati i uživeti se u ulogu pripadnice LGBT populacije budući da živimo u zemlji koja važi za patrijarhalnu sredinu?
– Jednako teško (lako) kao i priprema za druge uloge. Za mene se težina uloge meri dubinom problema lika. Martina seksulna orijentacija nije bila važna koliko njena autohomofobija koja je na kraju i tera da napusti osobu koju voli i sa kojom bi mogla možda da deli život. Mislim da je veliki problem pripadnika/ca LGBTQ+ populacije upravo prihvatanje sebe, bilo zbog društvenog uređenja, porodičnih vrednosti kojima su učeni ili religije pod kojom su odrastali, što dosta mladih osoba, pogotovo dečaka, vodi suprotnom ekstremu mržnje samog sebe. Homofobija je vrlo često usmerena pre svega na sebe pa se dalje širi. Kao i bilo koja vrsta negativnih emocija koje zapravo govore o nama mnogo više nego što smo svesni.

Po kojim osobinama ste slični sa Martom iz tv serije “Jutro će promeniti sve”?
– Sa Martom, moram priznati nemam puno sličnosti, možda je društvenost i pozitivnost nešto što delimo, ali ona je vrlo odlučna u onome što želi i na šta pristaje. Grabi snažno za onim što želi, pogotovo poslovno i spremna je da za to puno žrtvuje. Pokušavam to da primenjujem više u svom životu. Iskreno, u glumi najviše volim da učim od likova koje igram, i da kradem dobre obrazce ponašanja.

Gde Vas možemo gledati u narednom periodu?
– U narednom periodu posvećujem se upravo nekim stvarima koje me dugo gone i neće od mene da odustanu, pa sam rešila da ih istražim dublje, još uvek je rano da se priča i ne znam u kom obliku će se sve realizovati.

Autor: Anđela Zec
Foto: Privatna arhiva