Početna Intervju dana Marko Louis: Jedva čekam da vidim reakciju Novosađana na novu pesmu koju...

Marko Louis: Jedva čekam da vidim reakciju Novosađana na novu pesmu koju ću premijerno predstaviti u SNP-u

0
Foto: Ivan Miladinović

Umetnik Marko Stojanović Louis svoju popularnost gradi iz godine u godinu birajući siguran put kojim će biti upamćen. U regionu ga identifikuju kao balkan-soul autora, ali on toliko eksperimentiše i flertuje sa različitim žanrovima da bi bila velika šteta vezati ga za samo jedan pravac.

Od spota za pesmu “Ninana”, koji je izašao krajem prošle godine, počela je priča o njegovom četvrtom albumu “Sloboda”, a od dueta sa Lenom Kovačević album je u muzičkom fokusu, gde ga i stručnjaci i publika željno iščekuju.

To je on – vrsni muzičar, pevač, tekstopisac i producent, koji iza sebe ima tri albuma: “Shine on me”, “Beskraj” i “Uživo Dob 2017”.

U razgovoru, pored najave koncerta u Novom Sadu, u Srpskom narodnom pozorištu 23. februara, pričali smo o tome kako on shvata slobodu u ljubavi, o kraju i početku, šta je sve za njega muzika, pa i o tome šta za njega predstavlja pesma “Kraj”.

Foto: Dragan Jeriminov

Nedavno je izašao duet sa Lenom Kovačević. Pesma nosi kratko i simbolično ime – “Kraj”, a odnosi se na ljubav između dvoje koja samo što nije nestala. Šta za Vas predstavlja stih “Da l se ljubav uči ponovo?”.
– Ljubav i zaljubljenost su nešto najlepše, ali kada nestanu onda mogu da se pretvore u najveću bol. I svako je to doživeo. Posle toga mislite da nikada nećete moći da volite. Najčešće nemate poverenja i onda morate sve iz početka da učite, korak po korak. Ali, kada upoznate pravu osobu – lako je.

Četvrti studijski album nosi naziv “Sloboda”. Kako je Vi shvatate i na koji način je povezujete sa ljubavlju?
– Najbolje ćete shvatiti kako na to gledam i kako povezujem jedno i drugo kada izađe album. Ne bih previše otkrivao…

Kako lakše prihvatiti kraj kao neki novi početak? Da li Vama muzika pomaže u tome?
– Svaki kraj je nov početak. Morate da shvatite da će uvek sve biti dobro. Naravno da muzika pomaže, ali svakako i vraća stare emocije i radi nekada kao vremenska mašina. Budi nostalgiju, slike, miris…

Foto: Bojan Stevanović

Sarađivali ste sa neobičnim muzičarima iz celog sveta, pevali na izmišljenim jezicima, spajali “nespojive” žanrove… Postoji li nešto što niste pokušali, a u čega biste kao začin dodali emociju koja Vam je u muzici neizmerno bitna?
– Na novom albumu su plodovi novih saradnji, a dotakao sam se i novih žanrova. Uradio sam stvari koje nisam ni sanjao. Međutim, ima tu još prostora – to ne možete da isplanirate.

Pre beogradskog koncerta, novosadska publika imaće priliku da uživa u Vašoj muzici u Srpskom narodnom pozorištu 23. februara. Imate li uspomene iz Novog Sada sa svojih koncerata i po čemu će ovaj biti specifičan?
– Novi Sad je poseban grad. Svaki put kada napravim koncert u ovom gradu znam da će biti prelepo i posećeno. Mnogo sam zahvalan za to poverenje. U Novom Sadu ću premijerno da predstavim jednu novu pesmu i jedva čekam da vidim reakciju publike.
Koncerte u Novom Sadu pamtim po tome što je u publici 90% žena (smeh).
Vidimo se 23. februara!

Autor: Milica Savić