Početna Intervju dana Nina Karlavaris: Volim da ispratim trendove, ali sam nepopravljivi poklonik klasike

Nina Karlavaris: Volim da ispratim trendove, ali sam nepopravljivi poklonik klasike

0

Novosađanka Nina Karlavaris donela je u vojvođansku prestonicu dašak mora, miris soli i mimoza kada se završivši školovanje u Firenci vratila u svoj rodni grad i tu pokrenula proizvodnju dizajniranih kupaćih kostima. Godinama kasnije viziju koju je pred sebe tada postavila i dalje neumorno sledi, dopunjuje, gradi i deli sa svim onim damam koje tragaju za jedinstvenim i koloritnim kupaćim kostimima koji će u prvi plan istaći onu nežnu ženstvenu crtu njihovog tela i ličnosti. Nina smatra da je plaža mesto gde nema pravila, obožava umetnost, šljokice i more, a pored kupaćih kostima bavi se i dizajniranjem obuće. Za čitaocie našeg portala ova dama otkriva kako se rodila ideja o kreiranju njenih šarenih i neodoljivih modela, odakle tolika ljubav prema morskim prostranstvima, šta misli o “plus size” trendu, na koga se ugled i kako će provesti ovo leto.

Kako i zašto ste rešili da napustite Italiju, centar evropske modne industrije, i u Srbiji pokrenete svoju liniju kupaćih kostima?

Sve se desilo vrlo spontano. U Italiji sam završila master u oblasti grafičkog dizajna, a s obzirom na to da nisam čovek od planova, nije mi ni bio prvobitni cilj da ostanem tamo da radim. Počela sam sa poslom ovde, u Srbiji, gde imam sigurnost i bazu. Mislim da sam tamo dobila nadahnuće, podsticaj, kao i inspiraciju koju sam kasnije utkala u svoj posao.

Da li ste se ikada pokajali zbog tog poteza, i koliko je domaće tržište podobno za život i razvoj brenda poput vašeg?

Nisam, naprotiv. Čvrsto verujem da ljudi koji su vredni, koji imaju viziju i volju da urade nešto i uspeju u tome, gde god bili.

Koliko je bilo teško probiti se i afirmisati kao novi mladi kreator u društvu koje modnom svetu ne pridaje onoliki značaj kakav ta oblast uživa u mnogim evropskim i svetskim zemljama?

Kada sam počinjala sa dizajniranjem kupaćih kostima, bilo nas je svega dva, tri kreatora koja su se bavila time. Nije bilo teško istaći se, jer prosto nije ni bilo konkurencije. Sada vidim da smo inspirisali mnoge mlade ljude da se oprobaju u kreiranju kupaćih kostima i vrlo mi je drago zbog toga.

Živimo u vremenu koje slavi različitost. Kakav je vaš stav kada se je reč o “plus size” modelima, i da li i sami kreirate kupaće kostime za punačke dame sa oblinama?

Najviše od svega slavim različitost. Radujem se i oberučke prihvatam svako iskakanje iz šablona. Svet bi bio dosadno mesto da smo svi isti. Inače šijemo po meri, ali imamo i standardne veličine.

Pričajte nam o detinjstvu i letima provedenim u porodičnoj kući u Opatiji. Koliko je duh primorja uticao na vaš razvoj i kao čoveka, i kao umetnika, kreatora?

Mama me je prvi put odvela u porodičnu kuću u Kastav, mesto nadomak Opatije, kada sam imala samo mesec dana. Ne znam da li je to uticalo na neke moje stavove, ali ja sam naprosto zaljubljena u more. Tamo su zapravo bile ujedinjene moje dve najveće ljubavi – more i umetnost. I jedno i drugo su duboko protkani u moju ličnost. U staroj porodičnoj kući je sve bilo prošarano umetnošću. Deda, Bogomil Karlavaris je u kući imao atelje i sve je izgledalo kao mali muzej. Gde god se osvrneš tu su bila umetnička dela ili neki kreativni kutak, skulpture, boje, dečiji crteži… To je mesto gde se posebno razvijala moja mašta.

Kada ste počeli sa dizajniranjem obuće, i da li je istina da je to jedan zaseban svet koji zahteva mnoga predznanja i naročitu predanost u radu?

Dizajniranje obuće je vrlo složen postupak i ja sam ceo proces morala proći “peške”, sama. Što nije bilo lako, ali je bilo najbolje moguće iskustvo za dalji rad. U početku nisam ništa znala i to je rezultiralo nekim promašenim investicijama, ali na kraju sam došla do kvaliteta i nivoa kojem sam stremila.

Koliko pratite modne trendove, da li im robujete, i šta smatrate da je presudno za definisanje nečijeg stila?

Volim da propratim trendove, ne robujem im ali sam nepopravljivi poklonik klasike. Vodim se i time da svako treba da nosi ono u čemu se oseća dobro i komotno.

Šta smatrate esencijalnim komadima odeće u toplim letnjim danima, i kakav aksesoar po vašem mišljenju treba da bude dominantan?

Kupaći kostim, lepršava lagana haljina i osmeh. Ništa više. Kad smo kod nakita, volim diskretne zlatne lančiće ili narukvice sa detaljem koji se tu i tamo zasija.

Šta vas inspiriše i na koga se ugledate?

Danas je internet prozor u svet i gledajući i tragajući za inspiracijom svašta vidim, pročitam i nauči, i zato ne bih mogla da se odlučim za jednu osobu ili dizajnera. Ipak, svakako da bih izdvojila Južnu Ameriku kada je reč o kupaćim kostimima, bojama, dizajnu i kvalitetu. Zatim australijski brend “Zimmerman” koji mi je jedan od omiljenih kada su kostimi i haljine u pitanju – sve je vrlo lepršavo i romantično. Što se tiče dizajnera izdvojila bih Valentino i Stelu Mekartni.

Gde ćete i kako provesti ovo leto?

Radno. Imam tu privilegiju da mogu sebi da priuštim da na svakih 10 dana napravim tri dana pauze, pa iskoristim to kako bih otišla na more, u porodičnu kuću. Ali moje pravo letovanje može da počne tek u septembru.

Koju pesmu ovih dana slušate na ‘repeat’?

Jadranka Stojaković – “Što te nema”.

Omiljeni slatkiš?

Obožavam slatko, prema tome ne mogu samo jedan: Bajadera, “Ben&Jerry’s Cookie Daugh” sladoled i sve što ima čokoladu i marcipan.

Omiljeno doba dana?

Jutro, jutro i jutro.

Omiljena društvena mreža?

Instagram.

U prethodnom životu bili ste…?

Ajkulica.

Autor: Marija Milošević
Foto: Boris Kocis/Privatna arhiva