Početna Intervju dana NOVI SAD GLEDA JEDNU SLIKU – Borivoj Mirosavljević: Novi Sad treba da...

NOVI SAD GLEDA JEDNU SLIKU – Borivoj Mirosavljević: Novi Sad treba da obnovi i sačuva dostojanstvo koje je imao u prošlosti!

Čitaoci portala www.nshronika.rs imaju mogućnost da izaberu “Sliku Novog Sada 2017.” U glasanju će svake nedelje učestvovati i novosadske javne ličnosti.

Svoj glas dao je i fotograf Borivoj Mirosavljević:

Koju od predloženih slika birate za “Sliku Novog Sada”

– Doručak na travi.

Koju knjigu trenutno čitate?

– Prelistavam komplet “Enciklopedije Novog Sad” dr Dušana Popova i ponovo se ushićujem njegovom upornom stvaralačkom radu koji je iznedrio biser kulture Novog Sada. Njegovo remek delo, s kakvim se malo koji grad u svetu može pohvaliti, sigurno je doprinelo i uspehu akcije za proglašenje Novog Sada za grad kulture Evrope, koji bi mu se na najbolji mogući način odužio kad bi njegov misionarski posao bio nastavljen štampanjem novih enciklopedijskih knjiga sa zaslužnim imenima novih generacija Novosađana.

Šta sve Novi Sad treba da uradi pre 2021. godine kada je Evropska prestonica kulture?

– Da obnovi i sačuva dostojanstvo koje je imao u prethodnom vremenu kada je već bio grad kulture Evrope i Sveta!
1) Da maksimalno reafirmiše svoju i svetsku Milevu Marić i njenu izuzetnu ulogu u životu i delu čuvenog Alberta Ajnštajna.
2) Da iz nove Platforme o razvoju kulture Srbije ODMAH (pre nego što nam to drugi preotmu) preuzme obavezu da realizuje predviđeno otvaranje MUZEJA FOTOGRAFIJE, jer je taj projekat rođen u Novom Sadu pre 12 godina! Srbija je trenutno jedina zemlja u Evropi koja nema takav Muzej. Uz pametnu koordinaciju zajedno bi mogao da zaživi i planirani Muzej prisajedinjenja Vojvodine Srbiji.

Rado bih pomogao u svemu tome uz napomenu:
a)Matica srpska u svojoj Biblioteci je formirala legat u kojem se već sada nalazi dovoljan materijal da se već sutra otvori Muzej fotografije!
b) Muzej Vojvodine u Novom Sadu raspolaže dragocenom građom za Muzej fotografije i rado bi učestvovao u zajedničkom projektu.
c)U Sremskim Karlovcima je jedina sačuvana i identifikovana dagerotipija u našoj zemlji, najstarija fotografija sa likom Srbina Josima Živanovića.
d) U Novom Sadu i Bečkereku (Zrenjaninu) su 1854. godine otvoreni naši prvi fotografski ateljei.
e) Novosađani,profesori i doktori nauka, Vuk Marinković i Jovan Andrejević Joles su prvi na srpskom jeziku napisali naučne tekstove o fotografiji, već sredinom 19. veka!
f) U Novom Sadu je 1901. godine osnovan naš prvi Foto klub(originalan Statut je sačuvan u Arhivu grada Novog Sada).
g) Novosadski fotografi,okupljeni u Planinarskom društvu “Fruška gora” su na Svetskoj izložbi 1937. godine, osvojili GRAND PRIX za kolekciju slika-fotografija!
h) Od 1961. do 1993. godine Novi Sad je bio domaćin reprezentativne Svetske izložbe fotografija “Zlatno oko”. Nagrađeni radovi svetskih majstora fotografije nakon tih izložbi su zadržavani u Novom Sadu za Foto galeriju Novog Sada pa je stvorena jedna od najvrednijih kolekcija fotografija ne samo u našoj zemlji nego i u svetu! Pokrovitelj izložbe je bio predsednik Republike Jugoslavije a patron FIAP-Međunarodna organbizacija za umetničku fotografiju.
i)Omogućiti revitalizaciju novosadskog Foto kluba “Branko Bajić”, koji je godinama bio najbolji u nekadašnjoj Jugoslaviji i zapažen širom sveta.On je postao “kolateralna šteta” u beskrupuloznim “tranzicijama” krajem prošlog veka, a tom prilikom je “nestalo” i ime pravnika i književnika Branka Bajića koji je dao svoj život u ratu štampajući ilegalno revolucionarni i slobodarski list“Slobodnu Vojvopdinu”, čiji je naslednik današnji novosadski list “Dnevnik”.
j) Treba maksimalno afirmisati malo poznatu činjenicu da je u Novom Sadu, samo godinu dana nakon Limijerovog pronalska filma, 1896.godine snimljen prvi filmski kadar na novosadskoj željezničkoj stanici. To mesto na sadašnjoj Limanskoj pijaci trebalo bi obavezno vidno obeležiti i u istoriji našeg filma ispraviti neistinu da je prvi film na Balkanu snimljen kamerom Miltona Manakija u Bitolju,jer je snimljen pet godina ranije u Novom Sadu! Možda je to dobar povod i za “oživljavanje” vojvodjanske kinoteke kao i zaboravljenih bioskopskih dvorana u centru Novog Sada (“Jadran”, “Reks”, “Apolo”,”Odeon”, ”Narodni”, “Slavica”, “Korzo”, Kino klub “Novi Sad”, Dečji,…).

Za najlepšu sliku Novog Sada 2017. možete glasati klikom OVDE.

Pobedničku sliku proglasićemo 25. septembra i o njoj govoriti na trećoj regionalnoj književnoj konferenciji #BookTalk2017, 29. septembra, u Novom Sadu. Informacije na www.color.rs/booktalk2017