Početna Intervju dana Olivera Radovanović: Smeh je zdrav i zabavan

Olivera Radovanović: Smeh je zdrav i zabavan

Intervju dana_ Olivera Radovanović

Olivera Radovanović je licencirani smeh joga učitelj, kao i predsednica udruženja “Smeh Joga Srbija”. Nakon što se izborila sa rakom dojke pre nekoliko godina, ona veruje da se sve u životu dešava sa razlogom, kao i da je smehom, kojim započinje svaki dan, moguće pobediti bolesti.

Šta je smeh joga? U čemu je razlika između obične i smeh joge?

Smeh joga je jedinstven koncept smeha bez razloga. U pitanju je naša samostalna odluka da se smejemo i na taj način doprinesemo mentalnom i fizičkom zdravlju, kao i da probudimo emocije, odnosno osećaj sreće. To se umesto gledanjem komedija, čitanjem viceva ili šala, postiže kroz dečju razigranost i vežbe smeha. Smeh se simulira, a pošto je smeh sam po sebi zarazan, on iz simuliranog prelazi u pravi smeh. Koncept smeh vežbi se ne može objasniti, to je potrebno doživeti.

Šta postižemo smeh jogom?

Jedan minut smeh joge otklanja emotivnu, mentalnu i fizičku napetost. Promene u vidu poboljšanja se ne mogu očekivati ako se smejemo sporadično, već je potrebno smejati se svakodnevno, 10 do 20 minuta u kontinuitetu. Smeh joga je u stvari tehnika kojom možemo produžiti period smejanja, tehnika koja vas podstiče da se smejete. Ljudski organizam ne razlikuje simulirano i nesimulirano smejanje, tako da je efekat u oba slučaja odličan.

Postoje li određeni uslovi koje moraju ispunjavati oni koji žele da isprobaju smeh jogu, u vidu mentalne ili fizičke pripreme?

Za smeh jogu vam nije potrebna nikakva priprema, samo odluka da se smejete smeha radi, odnosno radi zdravlja. Smeh joga je sjajna zato što može da se radi bilo gde, bilo kada, bez obzira na pol, godine, kondiciju ili finansijsko stanje, jer, smeh je besplatan. U smeh jogi ne postoji pokret koji izaziva bol, samo je bitno naučiti poštovati sopstvene granice.

Na osnovu čega se javila Vaša lična potreba za osnivanjem udruženja “Smeh Joga Srbija”?

Pre nekoliko godina, saznala sam da imam rak dojke. Dok to preživljavate, lekari vam ne govore mnogo. Sama sam se informisala o bolesti, čitala i pretraživala informacije na internetu. Tada su skoro svi dostupni podaci o mojoj bolesti bili na engleskom jeziku, pa sam čitajući i prevodila te tekstove. Napravila sam sajt preko kojeg bi se žene informisale o raku, ali to mi nije mnogo vredelo jer niko nije znao za postojanje sajta. Zbog toga sam odlučila da napravim stranicu „RDP – Rak dojke i podrška“ na Fejzbuku. Posle nekoliko dana sam slučajno naišla na jedan video klip, odnosio se na smeh jogu koju je držao čovek iz Notingema. Videvši snimak, rekla sam sebi „Ti prosto moraš ovim da se baviš“. Kontaktirala sam gospodina, koji mi je objasnio da je potrebno da prođem obuku, međutim, na to sam čekala godinama, jer je najbliža zemlja u kojoj sam mogla dobiti sertifikat bila Indija. Dve godine kasnije, koleginica iz Slovenije je držala treninge, otišla sam kod nje i tako je počeo, odnosno nastavio se moj razvojni put.

Kakvu obuku, trening ili školu je potrebno završiti da biste dobili licencu smeh joga učitelja, tj. trenera?

Prošla sam dve obuke, za smeh joga lidera i smeh joga trenera. Kao smeh joga lider, imam licencu za smeh joga učitelja, zahvaljujući kojoj obučavam nove smeh joga lidere i dodeljujem im međunarodne sertifikate po završetku obuke. Obuku za smeh joga trenera sam završila u inostranstvu.

Zbog čega je, prema Vašem mišljenju, smeh bitan u svakodnevnom životu? Kako se samomotivisati u situacijama kada nam je teško da se nasmejemo?
Smeh je zaista najbolji lek, to je najjednostavniji oblik dubokog disanja, smeh je zabavan. Unosom velike količine kiseonika, jačamo ćelije i imuni sistem. Ojačane ćelije uništavaju ćelije kancera. Dakle, unosom dovoljne količine kiseonika, što se postiže upravo smehom, regulišemo nivo šećera u krvi, rad srca, krvni pritisak, varenje i san.

Malo je poznato da u Srbiji postoji nekoliko takozvanih smeh klubova, u kojima ljudi dolaze na časove smeh joge. Možete li nam reći nešto više o tome?

“Smeh Joga Srbija” je obučila deset smeh joga lidera. Oni rade u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Kada je u pitanju Srbija, dva kluba se nalaze u Novom Sadu, a u Beogradu i u Kruševcu po jedan. Ovde, u prostorijama Mesne zajednice „Prva vojvođanska brigada 5“, petkom u 18:30 sati su besplatni časovi joga smeha, za sve zainteresovane.

Autor: NShronika, Maja Guzijan