Početna Intervju dana Svetlana Mojić: Dobar projekat mora da ostane upamćen i kad se trendovi...

Svetlana Mojić: Dobar projekat mora da ostane upamćen i kad se trendovi promene!

0

Svetlana Mojic 4

Zahvaljujući znanju, originalnosti i upornosti, arhitekta Svetlana Mojić vlasnica studija za dizajn “Salt&Water” postigla je zapažene uspehe u kreiranju enterijera jahti, aviona i poslovnih prostora. Mlada Novosađanka koja je osvojila brojna priznanja i nagrade širom sveta, uspešno sarađuje sa brojnim brodogradilištima, inženjerskim firmama i arhitektonskim studijima širom Evrope. Svetlana je za naš portal otkrila svoje vizije modernog dizajna te i koliko joj je uspeh pomogao u daljem poslovanju.

Kako ste se odlučili baš za ovu vrstu dizajna?

Trenirajući jedrenje i studirajući arhitekturu, ovo je bio logičan izbor profesije. Na neki neobičan način, profesija je izabrala mene. Pored ovog, moj studio se bavi kreiranjem svih vrsta enterijera i luksuznom arhitekturom.

Osvojili ste svetsku nagradu “International Yacht & Aviation Awards” u Londonu. Koliko Vam je to priznanje pomoglo u daljem poslovanju?

Svakako je velika stvar dobiti prestižno svetsko priznanje, jer je to potvrda za trud i rad, kao i za ideje koje stvaram i propagiram zajedno sa svojim timom. Veoma mi je draga i nagrada za projekat “Plutajući hotel” sa apartmanima katamaranima, koji je prošlog meseca osvojio “Millennium Yacht Design Award”, najpoznatiju svetsku nagradu za mlade dizajnere jahti.

hotel sa katamaranima

Dizajnirali ste enterijer za “boing 787 VIP”. Da li je bilo teško raditi na takvom projektu?

To je drugi projekat enterijera aviona u kojem sam učestvovala, ali moram da naglasim da smo već smo imali jedno iskustvo pre toga pa je bilo lakše. Verujem da je prožimanje znanja iz različitih oblasti doprinelo da naš projekat bude primećen i nagrađen.

Boing 787 salon

Koji Vam je do sada najdraži projekat koji ste realizovali?

Svaki projekat ima svoju draž i po nečemu je specifičan. Pored ovih, koji se najčešće spominju, tu su i projekat luksuznog turističkog rizorta za ostrvo Mamula, apartmansko naselje u Risnu koji je zaslužno osvojio 3. mesto na internacionalnom konkursu i projekat trimarana Airbender 100 – jedrilica od tridesetak metara za ekstremno jedrenje sa specijalno dizajniranim „adrenalinskim kapsulama“.

Mamula project

Jedrenjem se bavite od malena, a preko deceniju ste proveli u reprezentaciji Srbije (Jugoslavije, Srbije i Crne Gore). Može li se reći da u vodi pronalazite inspiraciju za poslovne poduhvate?

Pored vode se jako dobro osećam i koristim svaki slobodan trenutak da provodim vreme pored nje jer me opušta i relaksira. Većina mojih prijatelja su takođe jedriličari pa se lako organizujemo da jedrimo. Inspiraciju za projekte pronalazim na različitim mestima i destinacija ma koje mi se u tom momentu čine kao pravi izbor za iste.

Jedrenje je oduvek bila nekako muževna stvar, aktivnost istraživača, avanturista ili skorije, multimilionera – ali skoro uvek muškaraca?!

Mnogo toga u prethodnim vekovima je bilo ozvaničeno kao muško zanimanje. Danas je to, na našu sreću izmenjeno zahvaljujući mnogim uspešnim jedriličarkama iz prethodnih nekoliko decenija. Čvrsto verujem da pol nije nešto što treba da određuje čime će se neko baviti u životu.

front jezero suma

Kakva su Vaša predviđanja kada je u pitanju moderan dizajn?

Lično mi se veoma sviđaju trendovi od prošle i ove godine, materijali u prirodnom obliku i boji, kombinacija i visoki kvalitet materijala u sirovom stanju. Definitivno pratim sve šta se dešava u svetu, ali to ne odlučuje kako ću dizajnirati svoje projekte. Po meni najbolji dizajn je vanvremenski, u kojem se pazi na proporcije, taktilni i vizualni doživljaj prostora. Dobar projekat mora da ostane dobar i kad se trendovi promene.

Nalazimo se na ulasku u novo doba stvaralaštva koje bi trebalo da nas oslobodi dosadašnjih stega. Kako to učiniti?

Verujem da na ovo pitanje ne postoji jedinstven odgovor. Svako mora da pronađe svoj način stvaranja i da se dobro oseća u toku tog procesa. Pozitivna energija i ljubav prema projektu na kojem radite, oseća se u svakoj pori završenog projekta, i to određuje njegov uspeh i doživljaj budućih korisnika.

Koji su Vaši planovi za budućnost?

Da budem iskrena imam ih mnogo. Posle uspešne godine kao što je bila prethodna za mene i ceo Salt & Water tim, veliki je izazov samo ponoviti tako uspešnu godinu. Svakako se nadam novim izazovnim projektima.

Airbender 100' exterior 1

Autor: Tamara Kovačević