Početna Intervju dana Vasilije Kovačev: Biti svoj i ne podilaziti komercijalnom tržištu nije lako, ali...

Vasilije Kovačev: Biti svoj i ne podilaziti komercijalnom tržištu nije lako, ali je po pitanju duše jedino moguće

vasilije kocavev

Poznati srpski dizajner Vasilije Kovačev priprema novu kolekciju za jesen – zimu 2015/16 koju će ponovo sa zadovoljstvom predstaviti na Serbia Fashion Weeku.
U intervjuu za portal NsHroniku.rs, dizajner sa kojim sam zbog njegovih obaveza, jedva uskladila termin za ovaj razgovor otkriva koja je njegova vizija mode, kakvu poruku nose Novosađani svojim oblačenjem, kako je predavati u školi u kojoj si nekada učio, koliko slava nosi tereta, ali i mnogo ostalih stvari koje niste znali o njemu…
Čitajte uživaćete koliko sam i ja radeći sa ovim divnim čovekom.

Da li Vam Novi Sad donosi više lepih ili možda onih drugih momenata?

Novi Sad kao grad definitivno mi je kroz život obeležio mnogo lepih uspomena, od srednjoškolskih dana i prvih umetničkih koraka u Srednjoj školi za dizajn, “Bogdan Šuput”, pa posle dugi niz godina povratak u njemu i prvo prenošenje znaja mladim ljudima u istoj toj školi… Zatim neka lepa i trajna prijateljstva, kao i mladalačka zaljubljenost i zanesenost, a onda sve do ovih novih dana i divnih trenutaka na SFW-u.

vasilije kovacev1

Koliko ste vezani za svoj grad?

Za Novi Sad sam vezan samo poslom tj. predstavljanjem kolekcija na SFW, najboljim zubarima iz Dentalenda i povremenim ispajanjima što vina, što piva sa prijateljima (mada je nekako toga sve manje, zbog obaveza) .

Da li je teško uspeti kao modni umetnik u Novom Sadu?

Opstati kao umetnik generalno je teško u svetu, a ne u Srbiji pa tako i sve jedno da li je Beograd, Novi Sad ili neki treći grad u Srbiji… Biti svoj i slediti svoj put i nepodilaziti komercijalnom tržištu nigde nije lako, ali je po pitanju duše jedino moguće.

vasilije kovacev5

Sećate li se kako su izgledali vaši početci?

Kako sam već spomenuo, moji modni počeci su upravo u Novom Sadu upisom u Srednju dizajnersku školu, posle toga je sledio prelazak za Beogard i Fakultet primenjenih umetnosti odsek – savremeno odevanje. Prva kolekcija javno prikazana bila je upravo moja diplomska kolekcija 2000. godine. Koliko je nešto teško vise mogu o tome da pričam sada nego za ono vreme onda, ali nekako kada nešto volite onda ništa nije teško.

Koliko toga se iz godine u godinu menja kako u Novom Sadu na modnoj sceni tako i Beogradu pa i celoj Srbiji?

Moda se menja. Ona se tako menja i kod nas, u nama. Ona jeste po pitanju estetike osetno drugačija u Novom Sadu i Beogardu, ali je nekada razlika moram priznati bila primetnija.

Da li Novosađani imaju stila?

Novosađani imaju neki poseban stil koji kako sam već rekao jeste drugačiji od Beogarda. On nekako ide na dve struje. Jedna je estradizovana, a druga vrlo sofisticirana. Ova druga varira u više kategorija, naravno postoje široke narodne mase koje i u Beogradu i Novom Sadu nemaju pojima o modi ali su u nekom svom trendu, pa sada neko uspešnom, neko ne.

vasilije kovacev6

Kako Vi savetujete da se ophodimo prema modi?

Prema modi se treba ophoditi najiskrenije gledajući sebe u ogledalo, to podrazumeva da treba da prvo upoznate sebe a onda tek ono šta će te staviti na sebi. Ako dobro poznajete sebe onda vam ništa neće loše stajati. Sama moda pogotovo u današnjem vremenu pruža toliko različitih vidova na koji se možete osloniti da i najnetalentovanijim modnim kozumentima ona može biti od pomoći.

Bliži nam se SFW, da li pripremate možda nešto sasvim drugačije od onoga što očekujemo od vas?

Što se tiče mojih kolekcija one su uvek moja lična istraživanja samoga sebe, pa tako i provokacija samoga sebe…
Želim da uvek sebi budem svež i nov. Publika može da prihvati ili ne, uvek sam za raznolikost. Mislim da u tome i leži lepota. Ovde sada mogu da kažem da i treba da postoje različite estetike i da bi zaista bilo strašno kada bi se dizajneri međusobno kopirali. Jedna estetika i kraj. Mada u Srbiji ima i takvih dosta…

Kakvo je zadovoljstvo raditi i sarađivati na ovakvim i sličnim manifestacijama sa velikim imenima naše modne scena, među kojima ste sada i vi?

Na predhodnom SFW sam proslavio 15 godina rada i posle zaista uspešnih modnih manifestacija, veoma mi je drago što je to baš bilo na SFW-u, među strancima – kolegama i stranim medijima. Zaista raznolikost jeste ono što čini sve mnogo lepšim i snažnijim.

vasilije kovacev2

Kakve žene nose vaše modele, a kakvi muškarci ih prate?

Što se tiče žena koje nose moje modele i muškaraca, to svakako jesu ljudi sa mozgom, koji isti i znaju veoma dobro da koriste. Individualci pre svega, svoji na svome kako bi se reklo…

vasilije kovacev3

Autor: Ivana Knežević, NsHronika.rs