Početna Intervju dana #Digital2020: Đorđe Marović – Telekomunikacije u Srbiji i regionu doživljavaju stalnu ekspanziju

#Digital2020: Đorđe Marović – Telekomunikacije u Srbiji i regionu doživljavaju stalnu ekspanziju

0

Regionalna konferencija o trendovima u telekomunikacijama i medijima – DIGITAL 2020 powered by Huawei, održaće se online 10. i 11. septembra 2020. godine sa početkom u 10.00 časova.

Konferencija se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, a svi zainteresovani će moći da je prate putem live stream-a na YouTube kanalu Color Media Communications.

Najveći deo programa biće posvećen tome kako će izgledati svet medija, telekomunikacija i digitala u svim aspektima nakon pandemije. Agendu možete pogledati na sledećem linku: http://digitalconference.rs/sr/

Ovim povodom, naš sagovornik bio je Đorđe Marović, izvršni direktor za tehniku Telekoma Srbija, učesnik konferencije na panelu pod nazivom “GODINU DANA (I ČITAV VEK) POSLE: Tradicionalni panel telekomunikacionih lidera regiona”…

Predstavite nam kakvo je stanje u Srbiji i regionu kada su u pitanju telekomunikacije i tehnologije, šta se to promenilo u poslednjih godinu dana?

– Telekomunikacije u Srbiji i regionu doživljavaju stalnu ekspanziju, ne samo u poslednjih godinu dana, već više od dve decenije. To je oblast u kojoj region ne zaostaje za svetom. Svake godine internet saobraćaj u Srbiji primetno raste, što je posebno izraženo ove godine zbog uticaja COVID-19 pandemije kada je zabeležen još drastičniji rast, udeo pametnih telefona takođe raste, sve više usluga je dostupno u digitalnoj formi, korisnici sve više pristupaju video sadržajima preko interneta, umesto na klasičan način preko broadcast televizije, a u Srbiju dolaze globalni content provider-i kao što su Netflix (2016), Spotify (2020) i dr. Istovremeno, postoji pritisak na operatore da se konkurentnošću ponude bore kako između sebe tako i sa globalnim igračima kao što su Viber, WhatsApp, Google i pomenuti provajderi, i zadrže korisnike nudeći im inovativan i pristupačan servis. Tržište je zasićeno ponudom besplatnih komunikacionih servisa. Ovaj trend se nesumnjivo odražava na pad prihoda operatora od klasičnih servisa, kao što su govorni servis i SMS, i na neophodnost da se korisnicima ponude novi sadržaji i načini „konzumacije“.

Sa druge strane operatori su u obavezi da svojom infrastrukturom podrže potrebe korisnika za komunikacijom, pre svega internetom velikih brzina i mobilnim signalom. To se naročito pokazalo tokom vanrednog stanja izazvanog pandemijom COVID-19, kada su korisnici uglavnom radili i učili od kuće, što je bilo potrebno podržati na mreži. Telekom Srbija je tokom vanrednog stanja osetio značajno povećanje upotrebe mnogih servisa. Zabeležen je skok od 52% u ukupnoj količini prenetih podataka preko interneta; prosečna količina prenetih podataka na dnevnom nivou preko Viber aplikacije u mobilnoj mreži je skočila za 150%; ukupno vreme trajanja mobilnih poziva se povećalo za 80%, a nasuprot stalnom padu u korišćenju fiksne telefonije, što je trend godinama unazad, prosečno dnevno trajanje razgovora u vreme pandemije se povećalo za 40%. Sa svim ovim zahtevima Telekom Srbija se uspešno izborio.

Telekom je poslednjih nekoliko godina značajno radio na razvoju sopstvene infrastrukture i 2016. potpisao ugovor sa kompanijom Huaveji za polaganje optičkih kablova. Dokle se stiglo sa ovim projektom?

– Realizacija ugovora se odvija u potpunosti po planu i rezultati se mogu karakterisati kao impresivni. Do sada je kroz projekat urađena modernizacija fiksne pristupne mreže i dovedena optička infrastruktura do preko 650.000 domaćinstava u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Subotici, Jagodini, Boru, Smederevu, Užicu, Kraljevu, Čačku, Kruševcu, Valjevu, Leskovcu, Vrnjačkoj Banji i Somboru. Time su stvoreni preduslovi da korisnici u ovim gradovima imaju mogućnost korišćenja interneta brzine do 1Gb/s, prijema HD i 4K televizijskih sadržaja i slično. Planovi za dalju modernizaciju podrazumevaju širenje optičke mreže u ostalim gradovima (Pančevo, Požarevac, Zrenjanin, Kikinda, Apatin, Kula, Vrbas, Bečej, Novi Pazar, Šabac i dr.). Na kraju 2022. očekujemo da će mogućnost povezivanja na optičku infrastrukturu imati više od milion domaćinstava. Do sada je u sklopu ovog projekta izgrađeno 5.000 kilometara novih optičkih kablova, a kao kuriozitet može se navesti činjenica da je dužina optičkih vlakana u njima više od 7 puta veća od obima planete Zemlje. U okviru ovog projekta ukupno će biti izgrađeno blizu 10.000 kilometara optičkih kablova, što bi povećalo ukupnu dužinu optičkih kablova u mreži Telekoma Srbije na oko 33.000 kilometara.

Značajno ste investirali u optičku mrežu i najsavremeniju mobilnu mrežu, u akvizije kablovskih operatera i stvaranje novog televizijskog sadržaja, kakvi su vam rezultati i dalji planovi?

– Pomenutim aktivnostima postigli smo cilj koji smo definisali svojim Strateškim poslovnim planom, a to je milion korisnika interneta i milion korisnika multimedijalnih (tj. televizijskih) servisa. Planiramo da te brojeve značajnije povećavamo u narednom periodu. Kao što je pomenuto, nastavlja se modernizacija fiksne mreže kojom će se za milion domaćinstava omogućiti optički pristup. U mobilnoj mreži se dalje podržava rast saobraćaja i potrebe korisnika za brzim internetom putem 4G tehnologije. Trenutno je mobilna mreža Telekoma Srbija, na osnovu jedinog zvaničnog merenja kvaliteta mobilnih mreža u Srbiji, koje sprovodi RATEL, najbolja u svim kategorijama (govor, prenos podataka, parametri uspostave i kvaliteta veze i dr.). U ovom trenutku imamo najbolje pokrivanje i teritorije (oko 80%) i stanovništva (oko 97%) Republike Srbije 4G signalom. Imamo oko 2.750 lokacija na kojima imamo bazne stanice mobilne telefonije. U poslednje dve i po godine smo uvećali broj 4G baznih stanica više od 3,2 puta, što je najveći rast broja baznih stanica u ovom periodu u Srbiji. Telekom Srbija se priprema za dolazeću 5G tehnologiju prvenstveno kroz modernizaciju mobilne mreže i intenzivnu izgradnju optičke transportne mreže, kao i kroz virtualizaciju upravljačkog dela mreže.

Šta bismo mogli kao dobar model da preuzmemo iz Evrope ili sveta, i koliko je realno da se ti modeli imlementiraju u narednom period?

– Svi globalni operatori se sreću sa istim izazovom, koji se ogleda u tome da korisnici žele da im operator pruži što kvalitetniji servis a da pri tome cene tog servisa budu što niže. Na cenu utiče postojanje besplatnih alternativa klasičnim servisima u vidu tzv. OTT aplikacija (Viber, Skype i dr.). Dodatno, zahtevi korisnika se upravo iskazuju kroz potrebu da takve aplikacije nesmetano rade preko operatorovog interneta. Kvalitetniji servis podrazumeva velika ulaganja u mrežu, pre svega optičku i 4G/5G, zbog čega se istovremeno sa padom prihoda operatori suočavaju sa nužnošću povećanja investicija. Kako bi se ovaj problem rešio, operatori moraju da pronalaze nove načine za obogaćivanje ponude, zadržavanje korisnika i posledično rast prihoda. Jedna od strategija za koju se odlučio i Telekom Srbija je ulazak na tržište produkcije video sadržaja, što je u skladu sa globalnim trendovima. Primeri iz sveta za ovakav pristup su brojni, i ostvaruju se često kroz akvizicije ili partnerstva sa velikim medijskim kućama. Najpoznatija je bila kupovina WarnerMedia od strane AT&T, kao i kupovina NBC mreže od strane Comcast-a, zatim partnerstva operatora Bell Canada sa Showtime i HBO kojim su ozbiljno ugrozili poziciju Netflix-a u svojoj zemlji, ili partnerstva Singtel-a sa Sony Pictures i Warner-om u Aziji i dr. Uzevši u obzir odličnu prihvaćenost od strane korisnika Telekom Srbija će i u narednom periodu nastaviti aktivnosti iz domena multimedije i produkcije video sadržaja.

Kakvi su planovi Telekoma za narednu godinu?

– Telekom Srbija će nastaviti investicije prvenstveno u optičku i mobilnu mrežu kako bi ostvario pomenute ciljeve u broju korisnika i zadržao lidersku poziciju po pitanju kvaliteta mreže i servisa. Pored toga, nastaviće se aktivnosti na kreiranju i pružanju raznovrsnih video sadržaja koji su stekli veliku popularnost kod publike. Ako se stvore regulatorni preduslovi, započećemo implementaciju 5G tehnologije koja će, pored dodatnog poboljšanja korisničkog iskustva za mobilni internet, pružiti priliku da obogatimo ponudu u drugim segmentima tržišta, pre svega u B2C, kao što su razne vrste IoT primena (pametni brojači, senzorske mreže i dr.). Uvereni smo da ćemo kao i do sada uspešno odgovoriti svim izazovima koje pred nas postavljaju dinamično i konkurentno tržište i sve zahtevniji korisnici i ostati lider u svetu telekomunikacija u zemlji i regionu.

Generalni pokrovitelj konferencije je kompanija Huawei, konferenciju su podržali Telekom Srbija, Telenor Srbija , Vip Mobile, SBB i Heineken Srbija.

Pratite nas putem live streama!