Početna Kultura 10. Svetski tamburaški festival od 20. do 24. juna na Trgu slobode

10. Svetski tamburaški festival od 20. do 24. juna na Trgu slobode

“TAMBURICA fest”, ovogodišnji, jubilarni svetski tamburšaki festival, koji već desetu godinu neguje baštinu i tamburašku kulturu, okupiće na Trgu slobode od 20. do 24. juna više od 600 izvođača iz osam zemalja. U pripremama za proslavu jubileja, povodom kojeg je festival sa Petrovaradinske tvrđeve ovom prilikom “preseljen” u centar grada, kao poklon Novosađanima i njihovim gostima, uz besplatan ulaz, u “Tamburica fest” su užurbane aktivnosti.

Naime, dogovoreno je da “Zemlja prijatelj” ovogodišnjeg, svetskog festivala bude Ruska federacija. To su u ambasadi Rusije u Beogradu potvrdili Njegova ekselencija, Aleksandar Vasiljevič Čepurin, ambasador Rusije u Srbiji, i dr Jovan Pejčić, direktor “Tamburica festa” i predsednik Svetske tamburaške asocijacije. Takođe, dogovoreno je da ambasador Čepurin i svečano otvori ovogodišnji festival.

“Oduševljeni smo činjenicom da sarađujemo sa Ruskom federacijom tim pre što će na festivalu nastupiti i Simfonijski orkestar ruskih narodnih instrumenata Moskovske filharmonije ‘NP Osipova’. Pored toga otvorili smo i teme oko buduće kulturne razmene u kojoj će naši istaknuti tamburaški orkestri reprezentovati Srbiju u Moskvi i Sankt Peterburgu. Potrebno je naglasiti da su na prethodnih devet festivala ‘Tamburica fest’ svake godine nastupali vrhunski orkestri iz Rusije i po pravilu nagrađivani ovacijama naše publike”, potvrdio je direktor festivala Pejčić.

Takođe u Beogradu, u Skupštini grada, predstavljen je i najnoviji projekat “Tamburica festa” i RTV Vojvodine, koji nosi naziv “Prijatelji tamburice”. Reč je o duplom ce-de albumu sa 31 pesmom od 15 poznatih pevača iz čitavog regiona u pratnji Tamburaškog orkestra RTV Vojvodine, koji su u prethodnih devet godina nastupali na svetskom “Tamburica festu”. Oni će i mastupiti na zajedničkom koncertu koji će biti održan 30. maja u koncertnoj zadužbini Ilije M. Kolarca u Beogradu.

Dr Jovan Pejčić i Danilo Ninković direktor i muzički urednik “Tamburica festa”, uz prijatelje, čuvene interpretatore, Merimu Njegomir, Željka Samardžića i Nikolu Rokvića, potvrdili su da će u utorak, 30. maja, na “Kolarcu” nastupiti 13 od 15 pevača iz Srbije, BiH, Hrvatske i Makedonije a to su i Željko Bebek, Čeda Marković, Marinko Rokvić, Halid Bešlić, Zvonko Bogdan, Danka Stoiljković, Zoran Kalezić, Dušan Svilar, Dženan Lončarević i Nino Veličkovski, dok će zbog unapred zakazanih obaveza izostati Jelena Rozga i Ana Bekuta.

“Ideja da povodom 10 godina ‘Tamburica festa’ okupimo pevače koji su nastupali na festivalu i snimimo njihove najlepše pesme, rodila se tokom razgovora sa Željkom Samardžićem. Naravno u svemu nam je pomogao Veliki tamburaški orkestar RTV Vojvodine koji ove godine obeležava šest decenija postojanja”, rekao je Pejčić.

Autor: NsHronika
Foto: Jovan Pejčić i Aleksandar Čepurin