Početna Kultura 10. Svetski tamburaški festival od 20. do 24. juna na Trgu slobode

10. Svetski tamburaški festival od 20. do 24. juna na Trgu slobode

0

“TAMBURICA fest”, ovogodišnji, jubilarni svetski tamburšaki festival, koji već desetu godinu neguje baštinu i tamburašku kulturu, okupiće na Trgu slobode od 20. do 24. juna više od 600 izvođača iz osam zemalja. U pripremama za proslavu jubileja, povodom kojeg je festival sa Petrovaradinske tvrđeve ovom prilikom “preseljen” u centar grada, kao poklon Novosađanima i njihovim gostima, uz besplatan ulaz, u “Tamburica fest” su užurbane aktivnosti.

Naime, dogovoreno je da “Zemlja prijatelj” ovogodišnjeg, svetskog festivala bude Ruska federacija. To su u ambasadi Rusije u Beogradu potvrdili Njegova ekselencija, Aleksandar Vasiljevič Čepurin, ambasador Rusije u Srbiji, i dr Jovan Pejčić, direktor “Tamburica festa” i predsednik Svetske tamburaške asocijacije. Takođe, dogovoreno je da ambasador Čepurin i svečano otvori ovogodišnji festival.

“Oduševljeni smo činjenicom da sarađujemo sa Ruskom federacijom tim pre što će na festivalu nastupiti i Simfonijski orkestar ruskih narodnih instrumenata Moskovske filharmonije ‘NP Osipova’. Pored toga otvorili smo i teme oko buduće kulturne razmene u kojoj će naši istaknuti tamburaški orkestri reprezentovati Srbiju u Moskvi i Sankt Peterburgu. Potrebno je naglasiti da su na prethodnih devet festivala ‘Tamburica fest’ svake godine nastupali vrhunski orkestri iz Rusije i po pravilu nagrađivani ovacijama naše publike”, potvrdio je direktor festivala Pejčić.

Takođe u Beogradu, u Skupštini grada, predstavljen je i najnoviji projekat “Tamburica festa” i RTV Vojvodine, koji nosi naziv “Prijatelji tamburice”. Reč je o duplom ce-de albumu sa 31 pesmom od 15 poznatih pevača iz čitavog regiona u pratnji Tamburaškog orkestra RTV Vojvodine, koji su u prethodnih devet godina nastupali na svetskom “Tamburica festu”. Oni će i mastupiti na zajedničkom koncertu koji će biti održan 30. maja u koncertnoj zadužbini Ilije M. Kolarca u Beogradu.

Dr Jovan Pejčić i Danilo Ninković direktor i muzički urednik “Tamburica festa”, uz prijatelje, čuvene interpretatore, Merimu Njegomir, Željka Samardžića i Nikolu Rokvića, potvrdili su da će u utorak, 30. maja, na “Kolarcu” nastupiti 13 od 15 pevača iz Srbije, BiH, Hrvatske i Makedonije a to su i Željko Bebek, Čeda Marković, Marinko Rokvić, Halid Bešlić, Zvonko Bogdan, Danka Stoiljković, Zoran Kalezić, Dušan Svilar, Dženan Lončarević i Nino Veličkovski, dok će zbog unapred zakazanih obaveza izostati Jelena Rozga i Ana Bekuta.

“Ideja da povodom 10 godina ‘Tamburica festa’ okupimo pevače koji su nastupali na festivalu i snimimo njihove najlepše pesme, rodila se tokom razgovora sa Željkom Samardžićem. Naravno u svemu nam je pomogao Veliki tamburaški orkestar RTV Vojvodine koji ove godine obeležava šest decenija postojanja”, rekao je Pejčić.

Autor: NsHronika
Foto: Jovan Pejčić i Aleksandar Čepurin