Početna Kultura 185 godina od praizvedbe komične opere “Ljubavni napitak”

185 godina od praizvedbe komične opere “Ljubavni napitak”

0

Srpsko narodno pozorište će izvođenjem ljupke i komične opere Ljubavni napitak Gaetana Donicetija, u četvrtak 4. maja na sceni “Jovan Đorđević”, s početkom u 19 časova, obeležiti 185 godina od praizvedbe (12. maja 1832, Milano).
“Ljubavni napitak” Doniceti je komponovao na tekst Feličea Romanija, autora mnoštva operskih libreta. Čim je dobio libreto, početkom 1832. godine, Doniceti je napisao operu, i to za svega 14 dana. Iako komponovano na brzinu, delo je šarmantno, veoma privlačno i sasvim pristupačno.

Muzika tog dela je vesela, vedra, puna optimizma i melodičnosti, a svojom dopadljivošću lako pleni pažnju slušalaca. Biser komične opere Ljubavni napitak proizveden je u srcu Milana, u Teatru Kanobijana (Teatro della Canobbiana), 12. maja. Tako je tridesetčetvorogodišnji Doniceti doneo na scenu novi tip komične opere u kojoj nalazimo smeh kroz suze, humor koji izlazi iz srca koje zna za nežnost i osećaje, iz duha punog živosti.

Zaista, Ljubavni napitak jedna je od onih opera koje neodoljivo privlače nekom, nazovimo je, jednostavnom briljantnošću. Likovi su vrlo obični: samouverena i samodopadna devojka Adina, plašljiv zaljubljeni mladić Nemorino, silovit, ubeđeni narednik Belkore i brbljivi nadrilekar Dulkamare, prevarant koji vešto koristi seosku lakomislenost i naivnost. U osnovi sižea Ljubavnog napitka stoji verovanje da u prirodi postoje čarobne biljke i napici pomoću kojih može da se zadobije ljubav voljenog bića.

Dirigent je Mikica Jevtić, reditelj Andrej Besčasnij iz Ukrajine / Češke, scenograf Saša Senković, kostimograf je Jasna Badnjarević. U ulogama su solisti Opere SNP- a: Darija Olajoš Čizmić (Adina, bogata devojka), Saša Štulić, tenor (Nemorino, mladi seljak), Vasa Stajkić, bariton (narednik Belkore), Željko R. Andrić, bariton (nadrilekar Dulkamara), Maja Andrić (Đaneta). Učestvuje ansambl Baleta, Hor i Orkestar SNP-a.

Ulaznice se prodaju po ceni od 200 dinara na Biletarnici Srpskog narodnog pozorišta.

Ove, 2017. godine, navršava se i 220 godina od rođenja kompozitora.

Autor: RTV