Početna Kultura 20 godina Kolonije tapiserista „Boško Petrović“

20 godina Kolonije tapiserista „Boško Petrović“

0

Jubilej dve decenije postojanja Kolonije tapiserista „Boško Petrović“ , Ustanova za izradu tapiserija „Atelje 61“(A 61) sa Petrovaradinske tvrđave, obeležiće izložbom reprezentativnih dela iz nacionalne Zbirke tapiserija ove ustanove kulture, u kulturnoj stanici „Svilara“, 24. januara (četvrtak) sa početkom u 19 časova.

Nastala kao plod međuinstitucionalne saradnje, „Ateljea 61“ i Fondacije „Novi Sad 2021“ , sa ciljem da prikaže mogućnosti kako saradnje ustanova kulture sa nevladinim sektorom (kulturna stanica „Svilara“), tako i u želji da izložbenom aktivnošću kroz postavku „20 godina Kolonije tapiserista“, prikaže evropski kontekst i susretanja umetnika, koji su boravili na najkontinuiranijem i najvećem „artist in residance“ programu, koji je podržao grad Novi Sad, a koji se realizuje u „Ateljeu 61“, unazad u 13. kolonijskih saziva.

Postavka „20 godina Kolonije Boška Petrovića“ , koja nosi naziv osnivača A 61, uz intenciju da prikaže razvoj, održivost, akademizam i internacionalizam ovog tradicionalnog programa „Ateljea 61“ u pogledu popularizacije ovog autonomnog likovnog medija, prikazaće, među ostalim dela: Ande Klančič, Nives Pavlović Vuković, Nade Poznanović Adžić, Biljane Roman, Marije Vajde, Lileje Kvasnicje Ambicke, Zlatka Cvetkovića, Nune Saveri, Ulrike Mokdad i drugih umetnika, čije tapiserije danas sačinjavaju deo Zbirke tapiserija Ateljea 61.

Izložbu „20 godina Kolonije tapiserista Boško Petrović“ otvoriće član Gradskog veća zadužen za kulturu i informisanje,Dalibor Rožić, a u „Svilari“ će se postavka moći pogledati do 12. februara.

Autor: Teodora Ž. Janković
Foto: Promo