Početna Kultura 25 godina izdavačke kuće „PROMETEJ“

25 godina izdavačke kuće „PROMETEJ“

0

Član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović prisustvovao je svečanosti kojom je obeleženo 25 godina od osnivanja Izdavačke kuće „Prometej“. Ta privatna izdavačka kuća, osnovana je 10. januara 1990. godine, sa sedištem u Novom Sadu. Sa oko 2.500 objavljenih naslova i produkcijom od oko 100 naslova godišnje, svrstava se  među najveće domaće izdavače.

prometej

– U proteklih 25 godine postojanja Izdavačka kuća „Prometej“ je dala velik doprinos kulturi  Novog Sada i cele naše zemlje. Svih tih godina, Grad Novi Sad je bio partner, pružao podršku i danas smo veoma zadovoljni rezultatima njihovog obimnog, aktivnog i kvalitetnog rada. O tome svedoče i mnogobrojne nagrade i priznanja koje je ova izdavačka kuća osvojila, a među kojima je svakako najznačajnija nagrada za Izdavački poduhvat na Sajmu knjiga u Beogradu, za kapitalnu Ediciju „Srbija 1914-1918“, koju je „Prometej“ objavio zajedno sa sa Radio-televizijom Srbije. To priznanje ukazuje na činjenicu da je Novi Sad značajan izdavački centar, a naša dužnost i obaveza je da u narednom periodu još jače i bolje podržimo rad ove i drugih izdavačkih kuća koje jačaju i bogate našu kulturnu baštinu – izjavio je Vanja Vučenović.

Objavljenim delima, „Prometej“ snažno afirmiše izdavaštvo u nauci, književnosti, publicistici, a izdavačku prepoznatljivost ostvaruje reprezentativnim monografijama, delima posvećenim srpskoj kulturnoj i političkoj baštini, a posebno onima koja se bave prošlošću i sadašnjošću Novog Sada i Vojvodine. U poslednjoj deceniji ova izdavačka kuća prepoznatljiva je i po ediciji lingvističkih izdanja.

– Posebnu i dugoročnu brižnost negovali smo upravo pred često zaboravljenom ili bar prenebregavanom našom istorijom, našom kulturnom i književnom baštinom. Ponosimo se što je među našim autorima prvoga reda, onima koji su davali ton izučavanjima ove vrste, bio i ostao akademik Dejan Medaković – izjavio je direktor Izdavačke kuće „Prometej“ Zoran Kolundžija i dodao – Ono što je moguće utvrditi, to je da je u svim žanrovima koje je bogato negovao upravo fenomen dugog pamćenja bio predominantan. Zato „Prometej“, od 2008. godine dodeljuje nagradu „Dejan Medaković” .

Dosadašnji laureati ove nagrade bili su: Momo Kapor (Ispovesti), Miodrag B. Protić (Nojeva barrka III), Mirko Demić (Trezvenjaci na pijanoj lađi), Vasilije Krestić (Istoričar u vremenu prelomnih i sudbinskih odluka) i Radivoj Stokanov (Tragovima Laze Kostića) i Aleksandar Gatalica (Pisac ne stanuje ovde). Glumica Gordana Đurđević Dimić pročitala je Odluku stručnog žirija prema kojoj je dobitnik za 2014. godinu akademik Dinko Davidov, istoričar umetnosti i autor knjige „Ikonopisci srpskih seoba“ u izdanju Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i „Prometeja“.