Početna Kultura 45. FEST U ARENI CINEPLEX

45. FEST U ARENI CINEPLEX

0

Arena Cineplex je ove godine novosadski domaćin međunarodnog filmskog festivala FEST. Kao i svake godine, novosadski program FEST-a počeće dan posle otvaranja u Beogradu, a FEST u Novom Sadu svečano će biti otvoren 25. februara u 19 časova kada će novosadska publika imati priliku da aplauzom pozdravi deo autorske i glumačke ekipe filma Emira Kusturice “Na mlečnom putu”. Program će trajati do 6. marta, a Novosađani će tokom festivala uživati u čak 20 novih ostvarenja u Areni Cineplex u terminima od 19 i 22 časa. Ovogodišnji FEST u Novom Sadu zatvoriće filmovi “Tišina” čuvenog reditelja Martina Skorsezea i domaći film “Afterparti” koji je režrao Luka Bursać.

Karte su već u pretprodaji, a njihova cena iznosi 350 dinara za sve naslove, osim za svečano otvaranje, za koje cena karte iznosi 400 dinara.

FEST ove godine nudi veliki broj regionalnih, balkanskih i istočnoevropskih premijera. Srpski berlinski adut, “Rekvijem za gospođu J.” Bojana Vuletića, stiže pred publiku Arene Cineplex, baš kao i oskarovac Fernando Trueba, koji će predstaviti najnoviji festivalski hit, film “Kraljica Španije”. Tu su i Festove ekskluzive: Ang Li, Tom Ford, Džim Džarmuš, Rade i Danilo Šerbedžija…

U Areni Cineplex imaćemo priliku da pogledamo filmove pet različitih programskih celina – FEST 45, Glavni van konkurencije, Fokus Evropa, FEST 45 Gala i Srpski film. Na programu FEST-a u Areni Cineplex našli su se sledeći filmovi: “Na mlečnom putu”, “Noćne zveri”, “Mančester na moru”, “Ona”, “Trgovački putnik”, “Mesečina”, “Kraljica Španije”, “Bili Lin – heroj”, “Dalida”, “Druga strana nade”, “Oslobođenje Skoplja”, “Po cenu života”, “Paterson”, “Nevidljivi faktori”, “Džeki”, “Lični kupac”, “Rekvijem za gospođu J.”, “Kuća kraljevog namesnika”; “Tišina” i “Afterparti”.

U susret predstojećoj dodeli prestižne nagrade Oskar, na programu FEST45 nalaze se se čak 4 ostvarenja od ukupno 9 nominovanih za najbolji film u celini: “Nevidljivi faktori”, “Mančester na moru”, “Po cenu života” i “Mesečina”.

Filmovi “Džeki” i “Mesečina” nominovani su za najbolju originalnu muziku), a za najbolji originalni scenario “Mančester na moru” i “Po cenu života”. U kategoriji za najbolju filmsku adaptaciju nominovani su flimovi “Nevidljivi faktori” i “Mesečina”, a na programu FEST45 GALA naći će se filmovi “Ona” i “Džeki” – glumice koje ih čine fantastičnim – Izabel Iper i Natali Portman – nominovane su u kategoriji za najbolju glavnu žensku ulogu. Za najbolji kostim je nominovan upravo film “Džeki”, posvećen misterioznoj prvoj dami Amerike, a u konkurenciji za najbolju mušku ulogu takmičiće se Kesi Aflek za “Mančester na moru”.

Maestralni Majkl Šenon je po drugi put nominovan za Oskara u kategoriji za najbolju sporednu mušku ulogu, ovaj put za pojavljivanje u filmu “Noćne zveri”. Osim njega, u ovoj kategoriji našli su se i nezaboravni Džef Bridžis za ulogu u filmu “Po cenu života”, Lukas Hedžis za “Mančester na moru” kao i Maheršala Ali za film “Mesečina”. U kategoriji za najbolje sporedne glumice takmičiće se Naomi Haris za ulogu u filmu “Mesečina”, zatim Oktavia Spenser za “Nevidljive faktore” i Mišel Vilijams za “Mančester na moru”.

Film koji će zatvoriti ovogodišnji FEST je najnovije ostvarenje čuvenog američkog reditelja Marina Skorsezea “Tišina”, a nominovan je za Oskara u kategoriji za najbolju fotografiju, u kojoj se još takmiči još i “Mesečina”. Pored navedenih za Oskara će se takmičiti i filmov “Trgovački putnik” za najbolji film na stranom jeziku.

Celokupan program FEST-a u Areni Cineplex možete pogledati putem sledećeg LINKA.

Autor: NsHronika