Početna Kultura 50 odsto više posetilaca na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Novom Sadu

50 odsto više posetilaca na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Novom Sadu

0

Oko 30.000 posetilaca videlo priredbe održane na Novosadskom sajmu od 7. do 12. marta.

Na Sajmu knjiga, Izložbi umetnosti i Sajmu obrazovanja nastupilo je 150 izlagača iz sedam zemalja, dok je na Sajmu zapošljavanja, održanom 9. marta, bilo još 79 izagača koji su ponudili više od 2.500 radnih mesta. Priredbe su obeležila nova izdanja, gostovanja poznatih pisaca, više od 150 događaja u okviru Dana Laze Kostića, popusti do 70 odsto, odlična prodaja, nastup Radio televizije Vojvodine, evropska premijera izložbe “Savremena japanska skulptura”, veliko interesovanje učenika za Sajam obrazovanja…

Sajam knjiga izlagači su ocenili kao značajno bolji u odnosu na prošlogodišnji. Prema njihovim rečima, a na osnovu sprovedene ankete, poseta je bila osetno veća, što se veoma pozitivno odrazilo i na prodaju. Najviše se prodavala je beletristika, stručna literatura, a veoma tražene bile su i knjige za decu. Izlagači koji godinama nastupaju na Sajmu knjiga u Novom Sadu, ovogodišnju priredbu ocenjuju kao mnogo kvalitetniju u odnosu na brojne prethodne.

Zadovoljstvo ne kriju ni izlagači koji su se ove godine prvi put predstavili na Novosadskom sajmu. Tako su na štandu Školske knjige veoma zadovoljni prodajom, dok je Andrićev institut prisustvo iskoristio da promoviše delatnost, a privukao je veliko interesovanje. Programski segmenti su bili i Grad u fokusu – Pečuj, kao i prezentacija Fondacije 2021.

Izložbu umetnosti “Art Expo”, pored tematskih postavki, nastupa galerista, promocije antikvinteta i umetničkih rukotvorina obeležili su slikari i grafičari iz Srbije koji su poseticima u Hali Master predočili više od 500 radova u raznim slikarskim tehnikama.

Osim izložbenog, manifestacija je imala i edukativni karakter s obzirom na to da su nastupili i polaznici Likovne radionice “Hends art”, 35 dečaka i devojčica, koji su se družili sa umetnicima, upijali savete i sugestije i predstavili svoje crteže. Oni su svakodnevno organizovali likovne kolonije i uz umetnike slikali pred posetiocima, do se na štandu udruženja “Knjigom do osmeha” do kakvog dobrog štiva moglo doći uplaćivanjem humanitarne SMS poruke.

Izvor: mojnovisad.com
Foto: Novosadski sajam