Početna Kultura 69. godina od osnivanja Baleta Srpskog narodnog pozorišta

69. godina od osnivanja Baleta Srpskog narodnog pozorišta

0

Ovaj mesec od posebnog značaja za Balet SNP-a, obeležiće veliki baletski naslovi: Labudovo jezero, Don Kihot i nova Vragolanka.

Početkom 1950. godine, Ruskinja Marina Olenjina (1907-1963) je sa jednom grupom od skoro tridesetak igrača stigla iz Beograda u Novi Sad. Pre 69 godina, ona je osnovala Balet koji je delovao pri Operi, bila prvi šef Baleta, koreograf i pedagog baletskog ansambla SNP-a, pa se 8. mart smatra danom osnivanja Baleta. Iskusna umetnica i poznavalac baletske umetnosti, strog i zahtevan pedagog, ona je sa mnogo elana, umeća i ljubavi prenosila baletsku azbuku na novosadske početnike i od njih gradila ansambl sa kojim je ostvarila predstave koje se pamte. Prva predstava održana je 25. maja 1950: Šeherezada N. Rimskog Korsakova. Od tada do danas, Balet je postavio više od 110 baletskih naslova, od kojih su svakako najzastupljeniji naslovi iz klasičnog repertoara (i imali najviše obnova) Labudovo jezero, Žizela, Don Kihot, Krcko Oraščić, Romeo i Julija…

Sreda, 13. marta i subota, 16. marta, Labudovo jezero, scena „Jovan Đorđević“, 19.00

Rađeno na muziku Petra I. Čajkovskog, Labudovo jezero je najznačajnije delo klasičnog baletskog repertoara. Zbog toga je i jedan od najizvođenijih i najgledanijih baleta u Srpskom narodnom pozorištu (šest premijernih izvođenja: 1955, 1968, 1981, 1985, 1992. i 2008). Libreto je zasnovan na bajci o ljubavi između princeze Odete, kraljice belih labudova i princa Zigfrida. Čini, koje je zli čarobnjak Rotbart bacio na Odetu, mogu biti razbijene jedino ako Zigfrid ostane veran ljubavi na koju se zakleo… Atraktivne i efektne scene obiluju klasičnim bravurama, i sinonim su za umetničku igru, dok ritam valcera prožima baletsku muziku, što čitavom baletu daje radostan ton mladalačke ljubavi.

Ova verzija je premijerno izvedena pre osam godina, 2008, najduže se održala sa 33 izvođenja i sa više od 23.000 gledalaca. Ovog meseca biće izveden dva puta, 13. i 16. marta, na sceni „Jovan Đorđević“, s početkom u 19 časova. Koreograf i reditelj je Vladimir Logunov, koji je istakao da je završetak ove poetično-lirske bajke srećan, iz prostog razloga što današnji gledalac ipak veruje u ovozemaljsku sreću. Dirigent je Mikica Jevtić, scenografiju je uradio Miodrag Tabački, kostime je osmislila Mirjana Stojanović Maurič. U ulogama su Ana Đurić (Odeta–Odilija), Samjuel Bišop (Princ Zigfrid), učestvuju solisti, baletski ansambl, Orkestar SNP-a i učenici Baletske škole iz Novog Sada.

Subota, 23. marta, Don Kihot, prvi put u sezoni, sa gostom
U ulozi Basila Bogdan Kanila, prvak baleta Nacionalne opere iz Bukurešta

Posle više od godinu dana, komični balet Don Kihot biće na repertoaru u subotu, 23. marta, na sceni „Jovan Đorđević“, s početkom u 19 časova. U ulozi Basila nastupiće prvak baleta rumunske Nacionalne opere iz Bukurešta Bogdan Kanila, koji će kao gost prvi put zaigrati na sceni Srpskog narodnog pozorišta.

Muziku za ovu baletsku fantaziju je komponovao Ludvig Minkus, a libreto je napisao Marijus Petipa, prema remek-delu španske književnosti „Don Kihot“ Migela de Servantesa. Pre 150 godina ovaj balet je prvi put izveden u Boljšom teatru 14. decembra 1869. godine, prema libretu i koreografiji Marijusa Petipe, i otad je prisutan na svetskim baletskim scenama, a u SNP- je imao tri postavke (1968, 1984. i 2010). Don Kihot je priča o ljubavi između lepe Kitri i siromašnog i šarmantnog mladića Basila. Kitrin otac smatra da Basil nije dobra prilika za njegovu Kitri – idealan prosac je bogati Gamaš. Na trgu u španskom gradiću je zabava, segedilju plešu vatrena Mercedes i čuveni toreador Espada i pridružuju im se meštani, Don Kihot i Sančo Pansa…

Koreograf i reditelj je Đula Harangozo (Mađarska), scenografiju je uradila Olga Đurđević, kostime Mirjana Stojanović Maurič, a diriguje Mikica Jevtić. U ulogama su Ana Đurić (Kitri), Bogdan Kanila, k.g. iz Bukurešta (Basil). Učestvuju: solisti, ansambl Baleta, Orkestar Opere SNP-a i učenici Baletske škole iz Novog Sada.

Sreda, 27. marta, Vragolanka, scena „Jovan Đorđević“, 19.00

Srca publike su svojom igrom i glumom osvojili solisti i članovi baletskog ansambla u novoj baletskoj predstavi Vragolanka, koja je premijerno izvedena prošlog meseca. Više od 900 gledalaca svih generacija, na premijeri i u isto tolikom broju na prvoj reprizi, pratilo je ovu ljupku, komičnu priču u dva čina o vragolastoj devojci Lizi koja voli Kolena, seoskog momka, i naporima njene predostrožne majke Simone koja bi da uda kćerku za detinjastog Alena, sina bogatog trgovca Tomasa. Vragolanka je na repertoaru u sredu, 27. marta, na sceni „Jovan Đorđević“ s početkom u 19 časova.

Vragolanka je vladala novosadskom baletskom scenom od prvog izvođenja, pre 46 godina (1973, 1986. i obnavljan 1991. godine), i premijerno postavljena 23. februara ove godine, dobila je svoje novo ruho i novu publiku. Pastorala, šarm i komika Vragolanke, prefinjena Heroldova muzika, Lančberijevi muzički aranžamani, izraženi su novom koreografijom i režijom gosta iz Rumunije Kalina Hancijua, scenografijom Saše Senkovića i kostimima Mirjane Stojanović Maurič. Dirigent je Aleksandar Kojić, a u ulogama su Ana Đurić (Liza), Samjuel Bišop (Majka Simona), Milan Ivan (Kolen), kao i solisti i ansambl Baleta. Učestvuje Orkestar SNP-a.

Za kupovinu ulaznica važe redovni popusti, do 50% na Biletarnici SNP-a.

Foto: SNP