Početna Kultura Ambicija da kuća Bana Jelačića bude važan kulturni centar Novog Sada

Ambicija da kuća Bana Jelačića bude važan kulturni centar Novog Sada

0

Spomen dom bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, nakon obnove u koju država Srbija na inicijativu predsednika Vučića ulaže stotinu hiljada evra, ima ambiciju da postane jedan od najsavremenijih kulturnih centara na teritoriji Novog Sada. Obnova unutrašnjosti radiće se pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada, koji će za potrebe Nacionalnog saveta Hrvata u Srbiji sprovesti i javnu nabavku za ove radove.

Potpisom sporazuma o zajedničkom sprovođenju javne nabavke, načinjen je novi korak u obnovi kuće bana Jelačića u Petrovaradinu. Njena unutrašnjost, nakon decenija izostanka ulaganja je u jako lošem stanju, a nakon obnove predstavljaće kulturni centar Hrvata iz ovog dela pokrajine, s ambicijom da postane najsavremeniji kulturni centar na teritoriji Novog Sada.

“Ulazimo u godinu gde je Novi Sad prestonica kulture, 2022. godine, što nam je takođe značajno jer ćemo biti transparentni, vidljivi, taj kulturni centar neće biti zatvorenog tipa, dakle u njega će moći da dođu svi i dobrodošli su svi gosti”, ističe član Upravnog odbora Fondacije “Spomen dom bana Josipa Jelačića” Darko Vuković.

Sredstva za kupovinu i unutršnju obnovu kuće bana Josipa Jelačića, u ukupnom iznosu od sedam stotina hiljada evra, obezbeđena su na inicijativu predsednika republike Srbije Aleksandra Vučića.

“Verujemo da ova kuća može biti poveznica srpskog i hrvatskog naroda i da će Petrovaradin predstavljati jedan most koji će našu prošlost preslikati na našu zajedničku budućnost”, smatra predsednica Nacionalnog saveta Hrvata u Srbiji Jasna Vojnić.

Sredstvima Pokrajinske Vlade izrađena je neophodna projektno-tehnička dokumentacija na osnovu koje će biti obnovljena unutrašnjost kuće, koja je deo prostorne kulturno-istorijske celine Petrovaradinska tvrđava.

“Krećemo u jedan ozbiljan i detaljan proces obnove enterijera unutrašnjosti rodne kuće bana Jelačića, ne samo da sačuvamo monumentalne vrednosti, nego da što više detalja vratimo u prvobitno stanje koje će podsećati na ono vreme i na tu veliku istorijsku ličnost, kakav je bio ban Josip Jelačić”, naglasio je direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada Siniša Jokić.

Slovom potpisanog sporazuma, novosadski Zavod će u ime Veća sprovesti javnu nabavku za obnovu, a nakon tog postupka krenuće obnova pod nadzorom i uslovima njihovih stručnjaka koji poseduju višegodišnje iskustvo u ovoj oblasti.

Izvor: RTV
Foto: Printscreen