Početna Kultura Antička drama posle 50 godina u SNP-u: “Slepa mrlja” premijerno 15. aprila

Antička drama posle 50 godina u SNP-u: “Slepa mrlja” premijerno 15. aprila

0

 

Poznati rumunski reditelj Andrej Mažeri (Andrei Majeri) uz čitav inostrani tim koji poslednjih mesec dana radi u Srpskom narodnom pozorištu, premijerno će izvesti predstavu „Slepa mrlja“ u petak, 15. aprila na sceni „Pera Dobrinović“

„Zamisao je da to budu tragedije „Bakhe“, „Kralj Edip“ i „Antigona“, kaže Mažeri i dodaje da će ovo biti snažan tekst kao i da mu je izuzetno važno da dobro upozna ansambl, jer jedino tako predstava može da ima dobar ritam”.

Antička tragedija u Srpskom narodnom pozorištu nije postavljena poslednjih 50 godina, a predstava Slepa mrlja bazira se, između ostalog, i na dve drame jednog od najpoznatijih antičkih pisaca – Sofoklea. Autor Antigone i Kralja Edipa, nije bogove uzeo za osnovu tragedije nego je božanskoj funkciji dao manji značaj i u prvi red istakao čoveka. Osnova tragičke radnje kod Sofokla je slobodna ljudska volja, sile i događaji koji se razvijaju iz sukoba njihovih osećanja i sudara njihovih ideja, koje su postale načela i strasti.

„Andrej Mažeri se opredelio za kombinaciju tri antičke tragedije koje imaju zajednički imenitelj –  porodica ili povratak kući. Ali predstava postavlja, danas čini se očita, pitanja u društvu – Između ostalog i to šta znači biti slep. Da li je slepilo veće kada je stvarno, fizičko ili je gore ono slepilo koje je metaforično. Kod nas u jeziku postoji taj izraz biti slep kod očiju i mislim da se on može i u ovoj predstavi prepoznati i primeniti. Dosta toga, istina, referiše na mit i Sofoklove tragedije, stoga je i stvarno slepilo značajan segment predstave, što kao kazna, iskupljenje ili pokušaj glavnih likova da na taj način premoste grehe koji su učininii“, objašnjava direktor Drame Srpskog narodnog pozorišta, Milovan Filipović.

Filipović dodaje i da je mesec april 2022. godine, što se tiče Pozorišta, u sklopu obeležavanja godine titule Novog Sada kao Evropske prestonice kulture, posvećen upravo mladim umetnicima, kao što je između ostalog i rumunski reditelj.

 „Želim da saznam o vašoj kulturi od ovdašnjih umetnika i glumaca, jer raditi na drugom jeziku nije jednostavno, a radio sam tako u Mađarskoj, a ne govorim ni mađarski, ni srpski. Zato mislim da su probe veoma važne. Kada gledate premijeru, vi ne vidite reditelja. Ja uživam u umetnosti koju stvaram tokom proba, i ta dva meseca koliko ćemo probati, su veoma važna – da se sprijateljimo tokom procesa. Mislim da je to najvažnije”, ističe Mažeri.

Ovaj umetnik završio je Univerzitet Babes-Bolyai koji se nalaza u rumunskom gradu Kluž-Napoka gde je trenutno doktorand. Od 2014. godine sarađuje sa brojnim pozorištima, a trenutno u Bukureštu postavlja većinu svojih predstava. Andrei Mažeri je dobitnik nekoliko nacionalnih nagrada, a momenat kad su njegove „Las Meninas/Male dvorske dame“ izvedene na Bukureštanskom nacionalnom pozorišnom festivalu, stavlja ga u red jednog od najrelevantnijih mladih reditelja u regionu. Kako kaže, sada mu je ideja da tri antičke tragedije poveže u jednu predstavu.

U predstavi igraju Hana Selimović, Branislav Jerković, Sanja Mikitišin, Milovan Filipović, Radoje Čupić, Tijana Marković, Gordana Đurđević Dimić, Sonja Isailović, Aljoša Đidić, Iskra Šimon, Anđela Paščan,  Nikolina Spasić, Mina Pavlica, Katarina Bradonjić, Danica Nikolić, Simonida Mandić, Ivana Pančić, Aleksandra Pejić.

Scenografiju i dizajn kostima potpisuje Adrian Balkau, koreografiju je uradila Andrea Gavriliu, dizajn zvuka Adrian Pičorea, a video dizajn Siniša Cvetić. Takst su napisali Kosmin Stanila i Ionut Soču, a na srpski je prevela Ioana Flora. Lektor je Dejan Sredojević. Asistent reditelja je Milorad Savanović, a reditelj Andrej Mažeri.

Preimijera je u petak, 15. aprila, reprizno izvođenje predstave „Slepa mrlja“ zakazano je za 16. april, a karte su u prodaji na biletarnici Srpskog narodnog pozorišta.

Autor: NSHronika.rs
Foto: SNP / V. Veličković