Početna Kultura “Arhaični časovi”: Izložba Milice Kecman povodom 58. godina postojanja “Ateljea 61”

“Arhaični časovi”: Izložba Milice Kecman povodom 58. godina postojanja “Ateljea 61”

0

Povodom obeležavanja 58. godine postojanja, Ustanova za izradu tapiserija „Atelje 61“, upriličiće izložbu, multimedijalne umetnice i pedagoga, Milice Kecman, pod nazivom „Arhaični časovi, tapiserije i crteži 1984-2019“ u Svečanoj sali Muzeja Vojvodine, 7. marta sa početkom u 19 časova.

Nastupi performativnog karaktera, procesualna umetnost, postpedagogija, bogat crtački, slikarski i tapiserijski opus, vezuju se za stvaralaštvo Milice Kecman, koja se svojim radikalnim i inventivnim pristupom u različitim poljima delovanja, utkala u samu azbuku vojvođanske avangarde prošlog veka.

Tapiseriji opus Milice Kecman kao jedan od mehanizama potrage za izrazom, koji baštini deo nacionalne Zbirke tapiserija „Ateljea 61“ jeste jedna od linija stvaranja nove tradicije tapiserije autonomnog puta. Iz tog razloga, kao izraziti predstavnik narativa autonomnosti u izrazu i poetici, postavka „Arhaični časovi, tapiserije i crteži 1984-2019“, Milice Kecman jesu odabir „Ateljea 61“ za obeležavanje 58. godina postojanja jedinstvenog tapiserijskog centra u regionu i u nas.

Istorija umetnosti je pokazala da je korifejski poduhvat osnivanja „Ateljea 61“ ostavio značajne posledice na srpsku savremenu umetnost druge polovine 20. stoleća o čemu govore stručni tekstovi, analize i studije koje su problematizovale srpsku tapiseriju kroz pojedinačne umetničke opuse i kroz interdisciplinarna istraživanja pozicije tapiserije kao likovne discipline.

U tom kontekstu, i obeležavanje 58. godine postojanja „Ateljea 61“ –ustanove sa statusom posebnog društvenog značaja za zajednicu i državu, a putem izložbe „Arhaični časovi, tapiserije i crteži 1984-2019“ Milice Kecman, jeste način da se revalorizuje i iznova iščitava deo stvaralačkog opusa same pripadnice vojvođanske avangardne scene, Milice Kecman, jednovremeno podsećajući na izrazito bogatu istoriju i savremenost naše moderne umetnosti, na polju tapiserije koju baštini, neguje i populariše „Atelje 61“.

Izložbu „Ateljea 61“, „Arhaični časovi, tapiserije i crteži, 1984-2019“ Milice Kecman, publika može pogledati do 22. marta u Muzeju Vojvodine.

Foto: Promo