Početna Kultura „Atelje 61“ u znaku jubileja, retrospektiva i afirmacije mladih umetnika

„Atelje 61“ u znaku jubileja, retrospektiva i afirmacije mladih umetnika

0

„Ovu godinu započeli smo obeležavanjem jubileja 20 godina postojanja Kolonije tapiserista „Boško Petrović“ u Kulturnoj stanici „Svilara“, izložbom reprezentativnih dela nastalih na sazivima naše Kolonije tapiserista od početka trećeg milenijuma pa na ovamo. Sva izložena dela, stranih i naših autora čine integrativni deo nacionalne Zbirke tapiserija „Ateljea 61“(A 61), a pred Novosađanima će biti izložena do 12. februara“ – objašnjava direktor „Ateljea 61“, Zoran Bulatović za novosadski „Dnevnik“, napominjući da je u pitanju najveći i najdugovečniji rezidencijalni program za umetnike, koji se odvija pune dve decenije pod okriljem „A 61“ i pokroviteljstvom grada Novog Sada.

Deo programa ovog jedinstvenog centra tapiserije u regionu, u 2019. godini, planiraju da posvete afirmaciji mladih umetnika, budući je Novi Sad omladinska prestonica Evrope. Upravo u znaku OPENS-a, „A 61“ početkom proleća otvoriće Međunarodni studentski konkurs za idejno rešenje tapiserije koji će imati nagradni karakter, dok će se kartoni domaćeg i stranog mladog autora, koji budu nagrađeni potom i izvesti u radionici „A 61“.

Izložbenu sezonu „Atelje 61“ nastavlja već početkom marta, kada će u Velikoj sali Muzeja Vojvodine, biti upriličena retrospektivna izložba multimedijalne umetnice Milice Mrđe, na kojoj će biti prikazani crteži, projekti, performansi, ali i tapiserije ove inovativne autorke iz Zbirke tapiserija „A61“, uz nova istraživanja na polju intermedijalnosti koje je Mrđa, u međuvremenu sprovodila. Jednovremeno, upravo ovom postavkom „Atelje 61“ će obeležiti i 58. godina svog delovanja.

U letnjem periodu ,deo svog bogatog fonda, „A 61“ će predstaviti u kulturnim centrima Rumenke i Bačke Palanke, dvema izložbama- „Figuracijom u tapiseriji“ i „Autentičnom tapiserijom“ a u cilju decentralizacije sadržaja iz oblasti kulture, kao jedne od smernica kulturnih politika i strategije koju sprovodi grad u pripremnom periodu za 2021. godinu, kada će biti jednim od titulara evropskih prestonica kulture. Takođe, u cilju razvoja nove publike, upoznavanja sa ovom specifičnom i jedinstvenom ustanovom, te međuinstitucionalne saradnje „A 61“ će se u tom periodu, predstaviti i žiteljima Vrnjčke banje, gde će u Zamku kulture „Belimarković“ upriličiti izložbu tapiserija iz svoje Zbirke.

Svedočenje razvoja savremene umetnosti druge polovine 20. stoleća, realizovaće se kroz izložbu „Tragom niti“ A 61 i Muzeja grada Novog Sada (MGNS) u Ilićevoj zbirci, početkom novembra, koja će obuhvatiti dela iz Zbirke tapiserija ali i ona iz fondova MGNS iz drugih oblasti vizuelnih umetnosti-skulpture,keramiku,crteže,slike…

U pogledu participativne uloge i partnerskog odnosa sa Fondacijom „NS 2021“, „Atelje 61“ će realizovati projekat „Međugeneracijski mostovi“ u KS „Svilara“ sa udruženjima penzionera i njihovim unucima koje će majstori specijalisti tkanja iz našeg tapiserijskog centra, upućivati u osnove ove likovne discipline, jednovremeno ih upoznajući sa onim što „Atelje 61“ baštini, neguje i populariše bezmalo šest decenija.

U želji da populariše i svoj bogati fond, ali i tkanje kao umetničku disciplinu, i ove, kao i prethodnih godina „Atelje 61“ će posebnu pažnju pokloniti još jednom svom edukativnom programu, „Školi tkanja“ namenjenoj odraslima, u kojoj je moguće savladati i upoznati se sa ovim zanatom koji se smatra delom našeg kulturnog nasleđa.

Autor: Teodora Ž. Janković
Foto: Vladimir Zubac