Početna Kultura Avgust u novosadskim kulturnim stanicama: Muzički projekti, film, izložba, književno veče

Avgust u novosadskim kulturnim stanicama: Muzički projekti, film, izložba, književno veče

0

Prošlu nedelju obeležili su brojni umetnički događaji održani u kulturnim stanicama širom Novog Sada, te je tako publika bila u prilici da uživa u izložbi, muzičko-scenskom performansu, koncertu, filmovima. I ova nedelja biće bogata raznovrsnim kulturnim sadržajima, a svi će biti realizovani u skladu sa epidemiološkim preporukama i merama prevencije protiv Covida – 19.

„Pokretnica” festival savremenog plesa i performansa jedan je od projekata koji je dobio sredstva na Javnom konkursu „Umetnici. Sad!” i počinje 17. avgusta u Kulturnoj stanici Svilara. Istog dana će se u okviru „Pocket Globe”, muzičkih putovanja koja se održavaju u Eđšegu, predstaviti Dragana Kuzmanović. U okviru Francuskog letnjeg bioskopa, na platou Svilare će u sredu biti prikazan film „Kao dečaci” Žilijen Alar. Izložba „Čuvari 8+8+8” Snežane Vujović Nikolić biće otvorena u četvrtak u Svilari, dok će publika već u petak moći da uživa u promociji knjige „Bunt dece socijalizma” Dušana Vesića, takođe u Kulturnoj stanici Svilara. Petak i Eđšeg rezervisani su za „Kliknik”, projekat Mladena Kanazira, koji je dobio sredstva u okviru Javnog poziva lokalnim umetnicima, u sklopu projekta „Umetnici. Sad!”. Publika će imati priliku da prati umetničke sadržaje onlajn, putem Fejsbuk stranice kulturnih stanica.

„Pokretnica” festival savremenog plesa i performansa, od 17. do 22. avgusta u Svilari

Ovaj festival inicijativa je „Pokretnica” kolektiva i uključuje umetnice koje se bave savremenim plesom i muzikom u Novom Sadu i koje se, već godinama, bore za kontinuitet i opstanak u postojećim uslovima. Program festivala podrazumeva izvođenje plesnog performansa, konceptualno muzičko veče, plesne radionice, otvorenu probu, kao i radionicu koja se bavi brigom o telu. Festival traje do 22. avgusta.

Muzika sveta u Eđšegu danas od 21 sat

Svakog ponedeljka i četvrtka od 21 sat, u Kulturnoj stanici Eđšeg održavaju se „Pocket Globe”, muzička putovanja, u kojima publika može da uživa putem Mixcloud platforme. Ova epizoda predstavlja osvrt na bogatu i plodnu karijeru Filipa Glasa, koji je već decenijama prisutan kao muzički kompozitor za film, opera i simfonije. Gošća je Dragana Kuzmanović, jedan od osnivača i idejnih tvoraca festivala „Eufonija” koji ima za cilj promovisanje harmonike.

Izložba „Čuvari 8+8+8” u četvrtak u Kulturnoj stanici Svilara

Kulturna stanica Svilara u četvrtak, 20. avgusta, u 19 sati, ugostiće Snežanu Vujović Nikolić i njenu izložbu „Čuvari 8+8+8”. Na izložbi će biti predstavljeni radovi pod zajedničkim naslovom „Čuvari”. Kako kaže autorka, ova tema je nastala kao posledica razmišljanja o postojanju i prirodi sila i energija koje nas vode tokom života, stvaranja i razumevanja i otkrivanja sveta. Čuvari kao prirodne sile, kao naša duhovna bogatstva i znanja, predstavljeni su na ovim radovima kroz apstraktne forme, kao fantastična bića. Otvaranje izložbe publika će moći da isprati onlajn, putem Fejsbuk stranice Studentskog kulturnog centra. Izložba traje do 27. avgusta i organizovana je u skladu sa preventivnim merama donetim usled epidemiološke situacije – u prostoru Kulturne stanice Svilara moći će da boravi maksimalno 10 ljudi, uz poštovanje propisane distance i obavezno nošenje maske.

Promocija knjige „Bunt dece socijalizma” Dušana Vesića u petak u Svilari

Knjigom „Bunt dece socijalizma”, o prvoj generaciji bendova novog talasa, Dušan Vesić zaokružuje trilogiju o najvažnijim momentima jugoslovenske rok kulture. Detaljna priča o ovom periodu, neumoljiva hronika pisana karakterističnim Vesićevim stilom, koji Branimir Štulić poredi sa borhesovskim, uz obilje zanimljivih i manje poznatih podataka biće predstavljena u petak, 21. avgusta, u Kulturnoj stanici Svilara. Promociju knjige „Bunt dece socijalizma” publike će moći da prati onlajn, putem Fejsbuk stranice Kulturne stanice Svilara.

 

 

Projekat „Kliknik” u petak u Kulturnoj stanici Eđšeg

Muzički projekat „Kliknik” Mladena Kanazira biće održan u petak, 21. avgusta, u Kulturnoj stanici Eđšeg. Putem zvaničnog Jutjub kanala kolektiva biće predstavljena trep i dram and bejs selekcija izvođača Rcallz, Gugutka, Run the Chains i Douchemoney, uz mini koncert Ničketa 3000, novosadskog dramaturga, koji već deceniju stvara na polju domaćeg repa sa svojom grupom Kardež i Klikom. Biće organizovan i mini-panel na kom će Ničke3000 i Douchemoney obrazložiti svoj princip rada, te deliti savete vezane za kreativni proces stvaranja muzike. Program počinje u 15 sati. Projekat „Klinknik” jedan je od 22 projekta koji su dobili sredstva na Javnom pozivu „Umetnici. Sad!”.

Prošle nedelje publika je mogla da uživa u muzičko-scenskom performansu „Plovidba” u režiji Vladislava Velkovskog, koji se odigrao u Kulturnoj stanici Eđšeg. Takođe, ova kulturna stanica ugostila je i Milicu Denković i njenu izložbu „Prostorna odiseja: destinacija distopija”, a u Kulturnoj stanici Svilara imali smo priliku da slušamo koncert Irene Josifoske i Aleksandra Đermanovića. Ovi projekti deo su Javnog poziva lokalnim umetnicima, u okviru projekta „Umetnici. Sad!” Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”, čiji je cilj jačanje novosadske kulturne scene, podizanje njenih kapaciteta kroz mrežu kulturnih stanica, decentralizacija kulture i jačanje publike.

Partner na projektu je kompanija Merkator S.

Foto: NS2021/Promo