Početna Kultura Bajka o ljubavi: Balet “Labudovo jezero” u subotu prvi put u sezoni

Bajka o ljubavi: Balet “Labudovo jezero” u subotu prvi put u sezoni

0

Balet “Labudovo jezero” prvi put u ovoj sezoni biće izveden u subotu, 12., a potom i 19. oktobra, u Srpskom Narodnom Pozorištu, na sceni „Jovan Đorđević“, s početkom u 19 časova.

Rađeno na muziku Petra I. Čajkovskog, “Labudovo jezero” je najznačajnije delo klasičnog baletskog repertoara. Zbog toga je i jedan od najizvođenijih i najgledanijih baleta u Srpskom narodnom pozorištu.

Libreto je zasnovan na bajci o ljubavi između princeze Odete, kraljice belih labudova i princa Zigfrida. Čini, koje je zli čarobnjak Rotbart bacio na Odetu, mogu biti razbijene jedino ako Zigfrid ostane veran ljubavi na koju se zakleo…

Atraktivne i efektne scene obiluju klasičnim bravurama, i sinonim su za umetničku igru, dok ritam valcera prožima baletsku muziku, što čitavom baletu daje radostan ton mladalačke ljubavi.

Ova verzija je premijerno izvedena pre osam godina, 2008, najduže se održala sa 33 izvođenja i sa više od 23.000 gledalaca.

Koreograf i reditelj je Vladimir Logunov, koji je istakao da je završetak ove poetično-lirske bajke srećan, iz prostog razloga što današnji gledalac ipak veruje u ovozemaljsku sreću.

Dirigent je Mikica Jevtić, scenografiju je uradio Miodrag Tabački, kostime je osmislila Mirjana Stojanović Maurič.

U ulogama su 12. oktobra: Ana Đurić (Odeta–Odilija), Andrej Kolčeriu (Princ Zigfrid) i 19. oktobra: Ana Đurić (Odeta–Odilija), Samjuel Bišop (Princ Zigfrid), učestvuju solisti, baletski ansambl, Orkestar SNP-a i učenici Baletske škole iz Novog Sada.

Foto: SNP/Promo