Početna Kultura Balet “Madam Baterflaj”, svetska premijera u maju u Srpskom narodnom pozorištu

Balet “Madam Baterflaj”, svetska premijera u maju u Srpskom narodnom pozorištu

0

U koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta i austrijske baletske kuće „Evropa balet“ iz Sankt Peltena (Europaballett, St. Pölten) priprema se Madam Baterflaj, koja će, prvi put u svetu, biti izvedena kao baletska predstava.

Koreografija i režija je poverena Peteru Brojeru (Nemačka), koji je ujedno autor libreta, scenografije i izbora muzike. Kostimografkinja je Jumiko Takešima (Japan/Nemačka), dizajn video projekcije je poveren Markusu Gesleru (Austrija), slike u projekcijama radiće Sebastijan Seremet (Švedska), asistent koreografa je Dominik Vajda (Austrija). Dizajn svetla i zvuka će raditi Peter Brojer u saradnji sa tehničkim timom SNP-a.

Prva proba je zakazana za ponedeljak, 8. marta, na Dan Baleta, kojom bi se obeležila 71. godišnjica od osnivanja ove najmlađe umetničke jedinice SNP-a.

Planirano je da balet bude praizveden u Srpskom narodnom pozorištu, na sceni „Jovan Đorđević“ u petak, 14. maja 2021, a u Sankt Peltenu, u petak, 11. juna 2021.

Učestvuju solisti i ansambl Baleta SNP-a i solisti „Evropa baleta“.

Zanimljivo, atraktivno i originalno

Iako je Madam Baterflaj poznata kao opersko delo Đakoma Pučinija koje ne prestaje da očarava ljubitelje opere, kao balet – žanrovski je novo delo i nastaje u zajedničkoj saradnji pet država: Austrije, Nemačke, Japana, Švedske i Srbije.

U osnovi će biti ne samo Pučinijeva muzika, nego će izbor muzike činiti i originalna japanska muzika.

Veoma privlačna po čuvenoj i potresnoj priči o tragičnoj ljubavi mlade Japanke Ćo-Ćo-san i poručnika američke mornarice Pinkertona, Madam Baterflaj će se raditi u SNP-u kao celovečernji balet u dva čina, kao delo moderne estetike i neoklasike koje će i prostorno i kulturološki povezati autorski tim i baletske igrače, jer se ovakvom produkcijom očekuje i repertoarski iskorak za Balet SNP-a – gostovanja van matične scene.

Srpsko narodno pozorište i austrijska kuća „Evropa balet“ svoju saradnju počeli su novembru 2019. godine kada je „Evropa balet“ gostovao u SNP-u sa predstavom „Volfgang Amadeus“, rađenoj u koreografiji režiji Renata Canele.

Autor: NSHronika.rs
Foto: Srđan Doroški