Početna Kultura Balet “Romeo i Julija” sutra u SNP-u

Balet “Romeo i Julija” sutra u SNP-u

0

Prvi put u sezoni balet Romeo i Julija Sergeja Prokofjeva biće izveden u četvrtak, 23. februara, na sceni “Jovan Đorđević” u 19 časova.
Prema rečima koreografa Konstantina Kostjukova ovaj popularni balet SNP-a “nosi veliku poruku za sve zaljubljene, da ljubav, ako je iskrena i jaka, može da se suprotstavi i najjačim silama”, jer je ideja da se angažujuju sva čula publike, uvlačeći ih u jedan autentičan svet.

On je, sačuvavši najvažnije delove ove Šekspirove tragedije, uz poštovanje libreta koji su sačinili Leonid Lavrovski i Sergej Radlov, maštovito razigravao predstavu zanimljivim scenskim uprozorenjima, poput upečatljivih scena mačevanja zavađenih strana, koje obiluju ne samo nagoveštajem zle kobi i nasilništvom nego i blagim humorom izmamljujući snagu ekspresije pomešanu sa lirskim doživljajem i izražajnošću.

Kreativni tim predstave, Mikica Jevtić, dirigent, Saša Senković, scenograf i Mirjana Stojanović Maurič, kostimograf, doprinosi koherentnosti predstave u kojoj glavnu “reč” imaju protagonisti i ansambl.

Balet će biti izveden i 2. marta, a u solističkim ulogama će se pojaviti: Ana Đurić (Julija), Liviu Har (Romeo), Samjuel Bišop (Tibalt).

Balet “Romeo i Julija” je nagrađen Godišnjom pohvalom Srpskog narodnog pozorišta 2015. godine za predstavu u celini. Od premijernog izvođenja, 17. aprila 2014, balet je izveden 13 puta, a videlo je više od 7.500 gledalaca.

Autor: RTV
Foto: snp.org.rs