Početna Kultura Baletsko veče Kairske opere u SNP-u

Baletsko veče Kairske opere u SNP-u

0

Na ovogodišnjem 64. Beogradskom sajmu knjiga Egipat je počasni gost i tim povodom će u Srpskom narodnom pozorištu gostovati ansambl Baleta Kairske operske kuće, u ponedeljak, 21. oktobra, na sceni “Jovan Đorđević”, s početkom u 19 časova.

Baletski igrači Kairske operske kuće će u okviru baletske večeri predstaviti tradicionalne plesove Egipta i baletske scene iz Korsara, Zorbe, Don Kihota, Kleopatre…

Program traje oko sat i po sa jednom pauzom. Ulaz je slobodan. Ulaznice se mogu preuzeti na Biletarnici SNP-a od ponedeljka, 14. oktobra.

Organizator: Srpsko narodno pozorište u saradnji sa Ambasadom Arapske Republike Egipat u Beogradu, uz podršku Pokrajinske vlade, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.

Balet Kairske operske kuće je osnovan 1966. godine, kao sastavni deo Baletskog instituta pri Akademiji umetnosti. Članove ovog ansambla su svojevremeno obučavali sovjetski stručnjaci. Prva produkcija Baleta bila je Bahčisarajska česma u režiji Leonida Lavrovskog, nekadašnjeg direktora teatra Boljšoj. Nakon toga, ansambl Baleta je svom repertoaru dodao još velikih klasičnih baleta, kao što su: Žizela, Krcko Oraščić, Pakita, Labudovo jezero i Don Kihot, a zatim su usledili moderni baleti egipatskih kompozitora i koreografa, kao što su: Oziris (predstavlja legendu o Ozirisu i Izidi), Hasan i Naima, Egipatska noć i Nil. Od 1973. godine, Balet je imao veliki broj gostovanja u inostranstvu: Moskva, Lenjingrad, Bugarska, Jugoslavija, Nemačka, Francuska, Italija, Sjedinjene Američke Države, Tunis, Koreja i Kina.

Baletski ansambl Kairske opere je postao sastavni deo Nacionalnog kulturnog centra 1991. godine. Tadašnji direktor centra je bio dr Abdel Moneim Kamel, koji je repertoaru ansambla dodao svoje postavke baleta Romeo i Julija, Labudovo jezero, Krcko Oraščić, Pepeljuga, Gusar, Karmina Burana i Bolero. Uz ove, on je publici predstavio veliki broj produkcija stranih koreografa, kao što su: Lorkiana, San tango, Hamlet, Malgré tout, Zorba, Hiljadu i jedna noć, Danses qu’on Croise, Odisej, Spartak, Posvećenje proleća, Pinokio i Jeu d’Échecs.

Tokom 1998. i 1999. godine, ansambl je učestvovao u produkciji opere Aida kod piramida, u režiji Abdela Moneim Kamela, a 2001. godine postavljena je produkcija El Leila El Kebira koja je postigla veliki uspeh.

Erminia Gambareli Kamel je postavljena za direktorku Baletskog ansambla Kairske opere 2004. godine. Balet Kairske opere redovno gostuje u Meksiku, Francuskoj, Engleskoj, Irskoj, Koreji, Austriji, SAD, Kini, Češkoj, Italiji, Turskoj, Libanu, Jordanu, Kanadi, Rusiji i na Mauricijusu.

Prevela s engleskog Vesna Tomić Bečki (Beograd)

Foto: Balet Kairske opere