Početna Kultura “Bella ciao”, iz Novog Sada, za podršku ljudima širom sveta

“Bella ciao”, iz Novog Sada, za podršku ljudima širom sveta

0

Srpsko narodno pozorište narednih meseci nastaviće da pravi program “od kuće”. Kao prvi zadatak, zajedno sa italijanskim dirigentom koji je predvodio orkestar, direktorom opere i Konstantinom Blagojevićem koji je napravio aranžman, snimljena je verzija pesme “Bella ciao”, kao znak podrške ljudima širom sveta.

Otkazivanja koncerata širom sveta, posebno u Evropi, kao posledica širenja virusa korona, veliki su udar i na muzičare. Zabrana masovnih okupljanja, koja je i kod nas zatvorila pozorišta i koncertne sale, ostaviće za sobom hiljade umetnika širom sveta na ivici egzistencije.

– Ljudi masovno ostaju bez poslova. Ne samo umetnici i muzičari. Još gore, ostaju bez života, a svesni smo da je to sada najbitnije. Ipak, iako je svet sada sada na pauzi, mislimo da i dalje treba da radimo ono što umemo. Zato je Konstantin Blagojević uradio aranžman, italijanski maestro Andrea Solinas, je pristao da diriguje, a naš orkestar je odsvirao numeru pokazujući da su zajedno, i kada su kod kuće, kako bismo na naš način rekli hvala svima koji nam pomažu, ali i pokazali da smo uz svoju publiku, uz građane ali i uz druge države koje se suočavaju sa užasnim gubicima u ovom momentu – kaže direktor opere Srpskog narodnog pozorišta, Aleksandar Stankov.

Ovo je prvi u nizu sličnih videa Srpskog narodnog pozorišta, najavljuju iz te kuće.

– To je naš način da pokažemo kako, iz doma, mi doprinosimo opštem osećaju solidarnosti kod ljudi, da postojimo, da radimo iako smo sprečeni da budemo u našoj matičnoj kući – objašnjava violinista, Bojan Glušica.

– To što smo sputani da sviramo u orkestru ne znači da ne želimo da radimo to što najviše volimo. Da zatvorenost učinimo malo šarenijim. Muzika daje psihičku snagu da se prevaziđu teške situacije. Sa muzikom je lakše i lepše – priča oboistkinja Veronika Antunović.

– Pripremamo sadržaj kojim možemo da skrenemo misli sebi i drugima na nešto pozitivno, kako bismo svima olakšali situaciju kao ova gde smo sa svih strana “bombardovani” negativnim sadržajem i strahom – dodaje violinistkinja Marta Dragaš.

– Nedostajalo nam je da sviramo zajedno, na koji god način uspemo to da realizujemo – priča violinistkinja, Nina Birač.

Iz Opere ove kuće poručuju i da verujuda je život najbitniji u ovom trenutku, ali su i jednako dubokog uverenja da ćemo svi se vratiti muzici i kada ovo prođe.

– U mojoj zemlji sada je popularna jedna rečenica – ostanimo zajedno, ali odvojeni. To je sve što sada treba da ide dalje – zaključuje maestro, Andrea Solinas.

Srpsko narodno pozorište bilo je i ostaće dom svim muzičarima i pevačima u zemlji i svetu i nadamo se da ćemo uskoro ponovo svi stati na daske scene Jovan Đorđević, zaključuje se u saopštenju Opere Srpskog narodnog pozorišta.

Izvor: RTV
Foto: Youtube/printscreen