Početna Kultura Beogradski festival igre od 15. marta u Novom Sadu i Beogradu

Beogradski festival igre od 15. marta u Novom Sadu i Beogradu

0

Beogradski festival igre, 15. po redu, održaće se od 15. marta do 4. aprila u Novom Sadu i Beogradu.

Pod sloganom “Prestonica”, jedan od najvažnijih festivala umetničke igre u svetu, u okviru svog programa predstaviće 15 trupa iz 14 zemalja.

Grad Novi Sad, pa i Pokrajinska vlada, jesu logičan partner Beogradskom festivalu igre, s obzirom na to da se u našem gradu ove godine obeležava 70 godina postojanja Baletske škole, kao i to da je u toku izgradnja Muzičko-baletske škole sa prvom koncertnom dvoranom. Simbolika je i u tome što je naslov ovogodišnjeg festivala upravo “Prestonica”, jer su oba mesta održavanja manifestacije svojevrsne prestonice – Beograd kao glavni grad naše države, a Novi Sad kao Evropska prestonica kulture i mladih. Očekujemo dinamičan mart i početak aprila, a već smo u pregovorima oko nastupa na teritoriji grada tokom 2019. godine i mislim da ćemo ponuditi Novosađanima spektakl kroz još veći niz događaja koji će svakako upotpuniti kulturna dešavanja u našem gradu“, rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Okupili smo se sjajnim povodom, i verujem da ćemo kroz program i sadržaj festivala, i gostovanja trupa sa svih meridijana, podići nivo na kulturnoj lestvici. Čini mi se da smo kvalitetom, posvećenošću i zajedničkim angažmananom, a pre svega trudom koji ulaže direktorka festivala, uspeli da predstavimo Vojvodinu i Novi Sad na najbolji mogući način“, izjavio je predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović.

Novosađane 21. marta i 3. aprila očekuje spektakl koji će im prirediti dve renomirane trupe, iz Sidneja i Hong Konga. Već u sredu će biti otvorena izložba fotografija na Trgu slobode, a 21. marta, na istoj lokaciji svi prisutni će imati priliku da uživaju u nastupu baleta iz Hong Konga koji će tom prilikom pokloniti Novom Sadu jedan performans izvođen premijerno prošlog proleća u Njujorku.

Ukupno 15 trupa iz Izraela, Grčke, Holandije, Kine, Norveške, Australije, Velike Britanije, SAD, Belgije, Nemačke, Italije, Danske i Kanade, sa preko 20 novih koreografskih radova, gostovaće u Beogradu i Novom Sadu. Festivalu će prethoditi revija filmova “Dani igre u Kinoteci”, brojne radionice, majstorski kursevi, izložbe i prezentacije.

Kompletan program festivala može se pronaći OVDE.

Izvor: 021.rs
Foto: Grad Novi Sad