Početna Kultura Besedom Branke Petrić otvoreno 65. Sterijino pozorje

Besedom Branke Petrić otvoreno 65. Sterijino pozorje

0

Za mene, Novi Sad je mesto najlepših uspomena – rekla je, između ostalog, u svojoj besedi na otvaranju Sterijinog pozorja glumica Branka Petrić Fehmiju.

Statistika ju je, kako je rekla, iznenadila, pokazavši da je na Pozorju bila 12 puta.

Ona je podsetila na mnoge velikane našeg teatra koji su svojim talentom dali svoj doprinos Pozorju u prethodnim decenijama.

– Svet se menja. Literatura se menja. Pozorište, kao mesto najveće slobode – što je odavno rečeno i ono se, zajedno s publikom i sa protagonistima, menja – i tako bi moralo biti. Ipak, bez obzira na promene, živimo na plećima naših predaka. Sećam se mnogih kojih više nema i pozdravljam što su svojim talentom i kreativnošću doprineli da ovo naše Pozorje odoleva vremenu i živi do današnjeg dana. Stvoriće se nova generacija koja će verovati da od nje sve počinje. I neka veruju, kao što smo i mi nekad verovali, ali vrlo dobro znamo kako to nije istina. A istina je da je ovo veoma lična priča – rekla je Branka Petrić Fehmiju:

– Eto tako, glumci stižu i pristižu, a vidim, na našu radost, da ste pristigli i vi, draga publiko. Znači – Pozorje može da počne.

A Pozorje je počelo predstavom domaćina – Srpskog narodnog pozorišta, “Smederevo 1941”, prvom od sedam predstava u takmičarskoj selekciji.

Do 4. oktobra, ako sve bude po planu, a to se posebno odnosi na dolazak pozorišnih ansambala iz Zagreba i Sarajeva, trebalo bi da bude odigrano 13 predstava.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay