Početna Kultura Besplatne projekcije evropskih dečijih filmova i dokumentaraca za osnovce i srednjoškolce u...

Besplatne projekcije evropskih dečijih filmova i dokumentaraca za osnovce i srednjoškolce u Novom Sadu

0

U okviru projekta “European Films for Next Generation”, koji se realizuje sa ciljem kreiranja održivog modela za privlačenje mlade publike i promociju evropskog filma, tokom aprila i maja biće organizovane besplatne projekcije dečijih igranih filmova za starije osnovce, i evropskih dokumentaraca za učenike srednjh škola u Novom Sadu.

Selekciju dečijih igranih filmova čini pet filmova, koji svaki na svoj način komuniciraju sa decom govoreći o temama koje su njima bliske.

Francuski film “Mala mama” se poetičnom preciznošću osvrće na važan momenat tranzicije iz detinjstva u odraslo doba i kroz jedinstveno emocionalno iskustvo istražuje moć sećanja i mašte. “Moje neverovatno leto sa Tes” je film holandsko-nemačke produkcije koji nas vodi u bajkovitu zemlju peščanih dina, tamnoplavih obala tirkiznog mora i usamljenih koliba razbacanih po ostrvu, gde slučajni poznanici Sem i Tes zajedno provode uzbudljivo i neverovatno leto. Kako ćerka može da bude oslonac svom ocu na novom i nepredvidivom putu kojim je krenuo, da ga jedina podržava veruje da on u sebi nosi talenat, govori film “Moj tata hot dog”. Priča o prvim simpatijama i o tome šta je sve dečak spreman da uradi da osvoji srce devojčice, tema je švedskog filma “Bertov dnevnik”. U ponudi dečijih igranih filmova je i domaći film “Leto kada sam naučila da letim”, koji prati Sofiju na naizgled dosadnom letovanju sa svojom bakom.

Selekcija evropskih dokumentaraca namenjenih srednjoškolima sadrži filmove koje u dokumentarnoj formi nastoje da mladim ljudima ispričaju različite životne priče.

Film “Skok” je priča o zadivljujućem životnom „comebacku” košarkašice Nataše Kovačević koja je sa devetnaest godina izgubila nogu, ali i njenoj misiji da kod drugih ljudi, sličnih sudbina, probudi borbeni duh i motivaciju da se prebrode naizgled nepremostive prepreke. Reditelj Filip Čolović u filmu “Potreba za mržnjom” istražuje korene bezrazložnog nasilja koje je dovelo do ubistva njegovog brata ali i mnogih drugih mladih ljudi, istražuje kako se stvara i širi mržnja, i kako smo kao društvo lako pristali na nasilje koja nas okružuje. Osvrt na stradanje oko 90.000 srpskih zarobljenika tokom Prvog svetskog rata u austrougarskim logorima na području današnje Češke, od kojih se 7.000 njih nikada nije vratilo svojim kućama, tema je filma “Sedam hiljada duša”, koji može biti odlična dopuna časovima istorije.

Škole ili nastavnici zainteresovani za organizovanu posetu bioskopu mogu da se obrate koordinatoru projekta putem e-maila ivona@openunsubotica.rs.

Autor: NShronika.rs
Foto: Promo