Početna Kultura Betmen sleteo u našu varoš, prikačivši se na zidove Malog likovnog salona

Betmen sleteo u našu varoš, prikačivši se na zidove Malog likovnog salona

0

Foto Milica Stojanac  (1)

Stiglo takvo vreme! Da bi i super heroj, poput Betmena, trebalo da interveniše! U borbi protivu nepravde, nejednakosti i kršenja svega i svakoga, uključujući i ljudska i ustavna prava, u ovoj varoši i zemlji.

Foto Milica Stojanac  (2)

U najkraćem, ovo bi bili komentari i utisci, prisutne publike, koja je sinoć, pohodila Mali likovni salon Kulturnog centra grada Novog Sada (MLS, KCNS), zaradi otvaranja izložbe digitalnih grafika, humorno nastrojenog, a zanatom i talentom obdarenog, novosadskog slikara Danijela Babića, pod nazivom “Batman behind the scenes”.

Foto Milica Stojanac  (3)

Ovaj plodni likovni stvaralac (iza sebe ima čak 61 izložbu, što grupnu, što autorsku), poznat međ’ publikom koja mari slikarstvo i nove medije, teoretičarima i kritičarima, kao autor koji koristi inventarijum savremene ikonografije u svom slikarskom izrazu (strip, film, video igre, reklame, erotski magazini, grafiti i druge manifestacije savremene subkulture), opusom “Batman behind the scenes”, ispitivao je mogućnosti digitalne štampe, koristeći tehnologiju kao likovno sredstvo, uspešno je kombinujući sa crtežom i fotografijom da bi postigao željeni rezultat. U Babića platana, taj rezulat je gotovo po pravilu vezan – za jednostavnu, jasnu, u formi sentencije (ukoliko bi se svet slike mogao transkribovati na carstvo reči), iskazane poruke sebi i svetu.

Foto Milica Stojanac  (4)

Između ostalih tema kojima se bavim, povremeno sam koristio lik Betmena, koji doživljava ekspanziju u prethodnih desetak godina, kroz američke blokbastere holivudske produkcije. Mada sam naklonjeniji evropskom stripu koji nema super heroje, u više navrata me je ta sveprisutnost Betmenovog lika provocirala da se bavim njime. Neke grafike su nastale na osnovu mojih slika, druge su rađene kao crteži za neke konkurse, što je i dovelo do različitih pristupa u obradi samog lika. Kako se Betmen pojavljivao u pojedinim situacijama, tako sam pomalo menjao njegovu fizionomiju, ali uvek nastojeći da ga prikažem kao čoveka, kakav je kada ga niko ne gleda, onakvog kakav je ‘iza scene’. Dakle, mene je lik Betmena više zainteresovao kao fenomen pop kulture, a ne kao produkt strip kao jednog od medija savremenog vizuelnog izražavanja. U društveno-socijalnom, odnosno, u estetičko-etičkom smislu, držim da svako vreme traži heroje. U ovom vrlo turbulentom vremenu u kome mi živimo, verujem da većina ljudi, i te kako pokušava da pronađe etičke oslonce i ja ovom postavkom, ništa drugo ne čnim do promišljam o situaciji u kojoj se nalazimo i kao društvo i kao civilizacija u celini – objašnjava Danijel Babić.

Foto Milica Stojanac  (5)

Humoran i lapidarno lucidan u likovnom izrazu, Babić se, kako to veli teoretičar i kritičar, Nebojša Milenković, “koristeći se strategijama umetnika postmoderne i njihovim celokupnim estetičkim nasleđem”, probija kroz šumu simbola i fenomena pop kulture 20. i 21. stoleća, pokušavajući da iskaže trenutak u kome živimo.

Foto Milica Stojanac  (6)

Te večeri u MLS KCNS, u “prizivanju super heroja” koji je prispeo u naše “velo misto” kroz novi ciklus slika Danijela Babića, zatekli smo i: urednicu galerije MLS KCNS, Maju Erdeljanin; upravnika Galerije likovne umetnosti poklon zbirke Rajka Mamuzića, Lazara Markovića; profesore novosadske Akademije umetnosti – Miloša Vujanovića i Miroslava Šilića; slikare – Igora Cvejanovića; Zorana Gašija; Igora Obrovskog; Vladislava Šešliju; Gordanu Janković; Martu Kiš Buterer; grafičara Doru Bosioka; laureata ovogodišnje nagrade Sterijinog pozorja za dramski tekst, dramaturga Božidara Kneževića; Ivanu Dronjak iz KUD “Sonja Marinković”; Natašu i Filipa Topolca; Minju Dunđerskog; Biljanu Jarmaz i brojne druge.

Foto Milica Stojanac  (7)

Foto Milica Stojanac  (8)

Foto Milica Stojanac  (9)

Foto Milica Stojanac  (10)

Foto Milica Stojanac  (11)

Autor: Teodora Ž. Janković
Foto: Milica Stojanac