Početna Kultura Biblioteka Matice srpske obeležava svoj dan onlajn

Biblioteka Matice srpske obeležava svoj dan onlajn

0

Biblioteka Matice srpske (BMS) obeležiće 28. aprila svoj dan u virtuelnom okruženju, u kojem je i dalje zbog vanrednih okolnosti usled pandemije novog korona virusa.

Dan BMS biće obeležen kratkim obraćanjem upravnika Selimira Radulovića na sajtu i Fejsbuk stranici ustanove, elektronskom prezentacijom o BMS od nastanka 1826. do 2020. godine.

Biće predstavljen kratki istorijat i pregled rada, elektronska prezentacija prve razmene knjiga Matice srpske s Ruskom akademijom nauka, i biće objavljivane na svaki sat po jedna pesma najistaknutijih srpskih autora poezije na Fejsbuk stranici BMS.

– Živimo u vremenu opominjućeg pandemijskog znaka koji se nadneo nad savremenim svetom. On nas je sprečio da se viđamo s dragim ljudima, da obavljamo svakodnevne obaveze, da obeležavamo datume, koji nas učvršćuju u veri da kulturom možemo graditi puteve za koje znamo kuda vode. Jedan od takvih datuma je 28. april, Dan Biblioteke Matice srpske – svečani datum srpske kulture u celosti. Svest o tome da ona postoji već skoro 190 godina dovoljan je razlog da se trenutna okolnost doživi kao prolazna, kao jedna od prepreka koje su joj stajale na putu tokom niza godina – saopštila je Biblioteka Matice srpske.

Povodom Dana Biblioteke ustanovljena je i nagrada “Zlatna knjiga BMS”, koja se dodeljuje za doprinos bibliotekarstvu i bibliografskom radu istaknutog naučnika, književnika ili umetnika.

Nagradu može dobiti istaknuti naučnik, književnik ili umetnik ako ima svoju zadužbinu u Biblioteci Matice srpske.

Priznanje čini povelja i zbornik radova sa okruglog stola o dobitniku, a prvi dobitnik bio je akademik Predrag Piper, a potom Radovan Beli Marković, Svetislav Božić i Lazar Čurčić.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija