Početna Kultura Blistavih 40 godina stvaralaštva Doru Bosioka

Blistavih 40 godina stvaralaštva Doru Bosioka

0

dora

U Svečanoj Sali Matice srpske, sinoć je pred brojnim auditorijumom, predstavljena monografija o 40 godina stvaralaštva našeg proslavljenog grafičara, karikaturiste, ilustratora, likovnog urednika brojnih novina i časopisa iz oblasti odnosa sa javnosti, Doru Bosioka.

dora1

Govoreći o povodu okupljanja, predsednik Matice srpske,prof. dr Dragan Stanić istakao je podatak o Bosiokovom uređivanju čuvene Matičine edicije „Prva knjiga“ /vrlo popularne sredinom osamdesetih godina prošla veka/,koju je svojim likovnim rešenjima oživeo i obogatio,u periodu upravo ovih godina.
Proslavljeni jugoslovenski i srpski karikaturist i dugodecenijski urednik ilustracije magazina „NIN“, Jugoslav Vlahović je rekao da je Novi Sad oduvek imao sjajne i duhovite crtače, među kojima i Vasu Krčmara, Gradimira Smuđu, Branislava Radoševića, Šajtinca, te Doru Bosioka koji je generacijski blizak upravo ovim Potpisima u oblasti ove grane likovnosti, ali da su na žalost, ovi umetnici, usled političkih i drugih okolnosti, odlazili iz naše zemlje, te je u tom smislu,kontinuitet razvoja „crtačke umetnosti“ u nas bio prekinut. Govoreći o samoj monografiji, Vlahović ističe da je u pitanju vrlo bitan izdavački poduhvat kako za grafičku, tako za likovnu i kulturu, našeg društva u opšte jer se kada je u pitanju Bosioka opus može govoriti o jednom od pionira multimedije, obrzovanom i kreativnom u pogledu pročišćenosti crteža i samog mu stvaralaštva.

dora2
Istoričar umetnosti i teoretičar stripa, Slobodan Ivkov govoreći o Bosioku, osvrnuo se na multidisciplinarnost u metodološkom pristupu i raznovrsnost u pogledu kreativnih disciplina u kojima se ovaj umetnik kreće. dora3Ivkov smatra da je mnografija 40 godina stvaralaštva, Doru Bosioka svojevrsni hermenautički fragmentarijum koji u sebi sadrži i porodični i publicistički album, putopis, ispovednu prozu, aksiološki pojmovnik, itd…

Autor: Teodora Ž. Janković
Foto: Vlada Jovanović